Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Petríkov názor na uvádzanie zdrojov v článkoch

Autor: Petrík Dátum: 31.12.2014 Zobrazenia: 52 x

Už viac krát som sa stretol s otázkou či výčitkou, prečo neuvádzam v článkoch zdroje, z ktorých som čerpal. Padli aj relevantné argumenty, napríklad:

  • uľahčenie prístupu čitateľa k ďalším informáciám
  • možnosť overenia tvrdení
  • zvýšenie hodnoty článku

Hoci s uvedeným súhlasím, môj názor na uvádzanie zdrojov je takýto:
  • V súčasnej dobe je prístup k informáciám vďaka internetu umožnený širokým masám. Každý, kto číta konkrétny článok v prehliadači, si môže otvoriť druhú kartu a do preferovaného vyhľadávacieho enginu hodiť kľúčové slovo. Z výsledkov si sám môže vybrať tie, ktoré považuje za dôveryhodné.

  • Náročnosť vs. jednoduchosť použitých zdrojov - ak sa jedná o jednoduché informácie, jednoduché je aj ich vyhľadanie a overenie vo vlastnej réžii. Naopak, ak ide o komplexné a náročné veci, stáva sa tiež ich overenie (hoci aj so zdrojmi uvedenými) náročným. Pre ukážku: keď budem tvrdiť, že škrob je zložený z cukru rovnako ako glykogén, stačí zadať do vyhľadávača "škrob" a "glykogén" a ani nemusíte rozkliknúť žiadny z výsledkov, aby ste si informáciu potvrdili. Naproti tomu tvrdenie: pri rozklade glykogénu sa uplatňuje glykogénfosforyláza, ktorá štiepi alfa(1→4) glykosilové väzby, ktoré ale musia byť najmenej 5 glukózových zbytkov od alfa(1→6) vetviacich väzieb, ktoré zase štiepi amylo-1,6-glukosidáza, v dôsledku čoho je rozklad glykogénu najrýchlejší pri jeho maximálnych zásobách - t.j. najväčšej veľkosti jeho molekúl. Súhlasím, že tu už bude problém vôbec zvoliť kľúčové slová do vyhľadávača, nie to ešte sa dostaťk nejakým relevantným informáciám, takže uvedenie zdroja by mohlo pomôcť. No ale keď tam napíšem ako zdroj Voet, Voetová: Biochemie, 1995, komu to pomôže? Jednak si tú knihu kvôli tomu asi nikto nekúpi/legálne či nelegálne nestiahne a jednak asi málokomu by sa chcelo danú pasáž preštudovať. Obzvlášť keď plnohodnotné porozumenie by vyžadovalo štúdium mnohých ďalších kapitol knihy.

  • Názory a presvedčenie čitateľa - pokiaľ budem tvrdiť niečo, čo je čitateľovi nekomfortné, proti srsti, tak je veľmi pravdepodobné, že hoci to bude doložené x štúdiami, tak sa ani nebude namáhať ich prezrieť alebo nájde 2 krát toľko štúdií tvrdiacich opak.

  • No a hlavne: pravda je čisto subjektívna záležitosť. Ja som všetku múdrosť nepobral ani nemám recept na pravdu. Ja som glykogénfosforylázu na vlastné oči nikdy v akcii nevidel, len tlmočím to, v čom sa súčasná veda zhoduje. Je to však pravdivé? Možno o pár desiatok rokov sa na to veda bude pozerať úplne inak. Pred pár sto rokmi vedci tvrdili, že Zem je plochá. Dnes je guľatá. Mimochodom, mali ste niekedy možnosť vlastnými zmyslami pozorovať guľatosť Zeme? Iste, tento model veľmi presne popisuje pozorované javy, napríklad schovávanie sa lode za obzor... Ale aj newtonovská fyzika veľmi presne popisovala (aj popisuje) pohyby planét, ale časom sa zistilo, že mikroskopické objekty ju akosi ignorujú... Tu vstupuje do úlohy disciplína nazvaná kvantová mechanika.

  • Apelujem na vlastný úsudok človeka. Netreba veriť všetkému, čo sa popíše, netreba slepo veriť našej stránke, učebniciam fyziky, reklamám v TV či starším "čo už viac zažili". Treba nasať čo najviac informácií z rôznych zdrojov, keď je možnosť, vyskúšať na vlastnej koži a utvoriť si vlastný názor. Názor, ktorý bude utvorený z vlastného úsudku a nie toho, čo sa na nás každý deň tlačí.

    Príklad - ak nám 95 ľudí zo 100 okamžite pri zistení, že nekonzumujeme mäso, povie presne do písmena tú istú vetu ako cez kopirák "Musíš mať nedostatok bielkovín!", bez akýchkoľvek hlbších znalostí o bielkovinách či nebodaj aminokyselinách a nechcú už o tom počuť ani slovo - tak je úplne zjavné, že sa nejedná o vlastný vedome utvorený názor, ale postoj podvedome podsúvaný a založený na nevedomosti či dezinformáciách. Netreba so všetkým súhlasiť, no je dobré byť otvorený a čo najviac objektívny - pretože pre čo najvyššiu mieru objektivity potrebujete poznať čo najviac kúskov skladačky. A vieme ako je to s narastajúcim poznaním, však? Tak, ako už Sokrates, zistíme: "Viem, že nič neviem.". Jediným skutočne podstatným merítkom pre pravdivosť nejakej teórie by pre nás mala byť vlastná časom overená skúsenosť, pretože darmo zistí 10 vedeckých štúdií o výžive alebo čomkoľvek inom niečo, čo konkrétne pre nás nebude reálne fungovať.

    Na druhej strane som ale ochotný vyjsť aj v ústrety ľuďom, ktorí požadujú zdroje a aspoň nejaké budem uvádzať v novších článkoch. Ale 20 riadkový výpis odo mňa nečakajte. :D

    Petrík
    Komentáre:
    Informovať ma o nových komentároch
    © 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová