Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Ako vyzerá dozreté ovocie?

Autor: Petrík Dátum: 3.11.2015 Zobrazenia: 583 x
dozreté figy

Za obdobie, od kedy sme začali konzumovať kvantá ovocia, vo mne často zarezonovali myšlienky iných. Mám na mysli hlavne vyjadrenia typu: "Prečo ješ hnilé banány?", "Fuj, aké prezreté banány tu majú.", "Mne také či hentaké ovocie vôbec nechutilo." či "Ja ovocie moc nemusím.". Postupne som dospel k názoru, že hlavný problém bude v tom, že často nevieme, ako má to-ktoré ovocie vlastne vyzerať dozreté a drvivá väčšina toho, čo sa bežne dá kúpiť v obchodoch je nezrelá.

O tom, čo všetko je vlastne ovocím, by sa dali viesť dlhé polemiky. Botanici definujú ovocie ako plody kvitnúcich rastlín, čo do tejto kategórie radí aj takú uhorku či kukuricu. Podľa inej definície sem spadajú len plody kvitnúcich viacročných rastlín. Ja osobne som si našiel vlastnú teóriu - ovocie je to, čo "chce byť zjedené" za účelom transportu semien. Teda sem nezapadajú orechy, ale taká jahoda áno - tá technicky nie je plod, ale zhrubnutá stonka, plody sú zrniečka na povrchu. Účel to ale plní rovnaký - príde zvieratko, jahodu spapá a semienka vykaká niekde ďalej. A to, že sa semienko ocitne na zemi v tom najlepšom hnojive, mu dá dobrý štart do života.

Bez ohľadu na definíciu a niektoré sporné druhy ovocia/zeleniny vzniká teda výhodný vzťah pre obidve strany - rastlina zabezpečí svoje rozmnoženie a zvieratko má plné brucho. Preto snahou rastliny určite nie je vytvoriť nechutný či nestráviteľný plod - ovocie. Práve naopak, musí byť chutné a výživné, aby zvieratká nepokapali jeho konzumáciou a stále sa vracali. Ale! Pre rastlinu určite nie je výhodné, ak niečo obžerie plody skôr, ako sú semienka vo vnútri plne vyvinuté a pripravené vyklíčiť. A preto sú nedozreté plody často kyslé, horké či trpké, veľmi tvrdé a farbou sa veľmi nelíšia od listov. A až po dozretí (čiže dorastení semien) zažiaria výraznými farbami, zmäknú a ich chuť sa zmení k lepšiemu.

Teraz sa od idylickej predstavy spolupráce v prírode presuňme do našich supermarketov, samoobslúh či zelovocov. Ovocie musí byť obraté, prevezené často aj tisícky kilometrov, uskladnené tam či onam a nakoniec sa dostať na pulty. A práve tu má dozreté ovocie dosť nevýhod - je náchylné na mechanické poškodenie, hnilobu či plesne a dlho nevydrží. Preto sa často zberá a transportuje v odolnejšom nezrelom stave a v takom sa vo väčšine prípadov dostane aj do nákupných košíkov a k nám domov - a čo je horšie, tak ho v takomto stave aj konzumujeme.

Na Slovensku by asi málokoho napadlo v auguste ošklbať zelené jablká z jesennej jablone a potom kríviť ksicht od kyslosti pri ich konzumácii. Naproti tomu veselo tlačíme nedozreté kiwi či banány a čudujeme sa, že nás z nich "zapeká" alebo že nechutia dobre. Poďme sa pozrieť, ako majú vyzerať niektoré často predávané druhy ovocia pri ich konzumácii.

Banány

Asi najväčšie objemy ovocia, ktoré sa predá v našich obchodoch, tvoria práve banány (a nie preto, že ich vykúpime my :D). Už sme to tu opakovali viac krát v receptoch, či len tak medzi rečou - dozreté banány majú po sebe hnedé bodky. Nie, nie je to hniloba ani prezretosť, je to znak zrelosti.

dozreté banány

Toto sú pekne dozreté banány, tých bodiek po sebe by mohli mať kľudne aj viac. Chutia sladko, ľahko sa šúpu. Ak sami od seba puknú po dĺžke, tiež to nie je na škodu. Samozrejme netreba si bodky mýliť so stmavnutými až sčernetými plochami, na ktorých sa môžu tvoriť plesne - tieto plochy sú spôsobené otlčením pri manipulácii. Zhnednutie/zosivenie celého povrchu rovnomernejšie bez bodiek je zase spôsobené skladovaním pri príliš nízkej teplote, ktorá zretie práve spomaľuje. Banány majú rady teplo (nad 16°C).

Ako to robíme s banánmi my?

Kupujeme také, aké sú - ak už v obchode majú bodky, tak paráda - zjeme čím skôr, ak nie, berieme tie žlté alebo aj zelené. Manipulujeme s nimi opatrne, ukladáme ich tak, aby sa navzájom neobúchali a nepopučili. Doma ich podelíme po jednom (mám pocit, že tak zrejú o čosi rýchlejšie) a uložíme. No a konzumujeme ich priebežne podľa toho, vyberáme najviac bodkované kusy.

Citrusy

Citrusy po odtrhnutí zo stromu nedozrievajú, preto je dôležité vedieť rozoznať ich zrelosť už v obchode. Farba nie je spoľahlivým ukazovateľom, niektoré odrody môžu mať po sebe zelené plochy či pruhy aj keď sú plne zrelé. Zrelý citrus by mal byť ťažký - keď ho zodvihnete, až prekvapí svojou hmotnosťou. Koža by mala byť tenká, pri zatlačení pružná. U mandarínok sa koža zvykne oddeliť od vnútrajšku, takže je skôr poddajná, treba sa opäť riadiť hmotnosťou plodu - ale dosť sa nám osvedčili práve mäkké kusy.

mandarínky
Aj dozreté mandarínky môžu mať na sebe zelené plochy
grapefruitová šťava
Zrelé citrusy sú nabité šťavou - preto tá hmotnosť
Ako to robíme s citrusmi my?

Jednak vyberáme plody pri kúpe a jednak sa riadime sezónami. Napríklad mandarínky bývajú najlepšie v období zimy - v novembri, decembri. Nemusíte ich ani preberať, kľudne môžu byť do zelena a aj tak sú skoro všetky chutné a šťavnaté. Pomaranče či grepy sa často dajú zhodnotiť celkovým pohľadom na viacero vyložených krabíc - treba však mať trochu praxe. Jednoduchým faktorom je aj cena - ak sa obchodné reťazce predbiehajú v akciách, sezóna vrcholí a je vysoká pravdepodobnosť, že plody budú chutné. Po kúpe opäť opatrná manipulácia, uloženie bez pučenia a s prístupom vzduchu.

Kiwi

Toto ovocie naozaj neodporúčam konzumovať priamo z obchodu - v 99 percentách je fakt príliš nezrelé. Je tvrdé, kyslé a veľmi ľahko podráždi celé ústa aj jazyk. Katka raz zjedla takýchto 10 na posedenie a dobré tri dni necítila chuť žiadneho jedla, čo jej tak vypálilo chuťové poháriky. :D Dozreté kiwi je mäkké, až "sračkovité", dá sa ľahko olúpať a je sladučké. Farba ani štruktúra povrchu sa však veľmi nemení. S kiwi treba narábať opatrne, lebo je náchylné na mechanické poškodenie a následnú pleseň. Ak je však nepoškodené/neudreté, tak vydrží "aj mesiac" a skôr uschne/scvrkne sa, než by malo splesnieť.

dozrievanie hurmikaki a kiwi v sáčkoch s jablkami
Kiwi a hurmikaki v sáčkoch s jablkami
Ako to robíme s kiwi my?

Opatrná manipulácia tu platí dvojnásobne - nezrelé kiwi dáme do sáčku s jablkom (jablká vylučujú etylén, ktorý pôsobí ako urýchľovač dozrievania iných plodov) a necháme postáť niekoľko dní v teple. Priebežne vyberáme mäkké poddajné kusy a konzumujeme.

Hurmikaki / Persimon

Toto ovocie sa na pultoch slovenských predajní objavilo pomerne nedávno, napriek tomu sme si ho stihli veľmi obľúbiť - hlavne Katka, jej zbožným želaním je dostať na všetky sviatky aspoň po bedničke tohto super ovocia a vlastniť takýto ovocný sad (dá sa dopestovať aj u nás, je chladu odolné). Podobne ako u kiwi - plody, ktoré bežne kúpite, sú dosť nezrelé a nie veľmi chutné. Majú svetlo-oranžovú farbu a sú tvrdé, chutia trpko hnusne (a obyčajne majú na sebe nálepku "ready to eat" :D - nedajte sa oklamať). Dozreté hurmikaki má tmavšiu sýtooranžovú až červenú farbu a je na dotyk mäkké a pružné. Po rozkrojení môže mať v sebe miesta, ktoré sú úplne zmäknuté, skoro až vodnaté. Resp. najzrelšie hurmikaki už od pohľadu pôsobí, že chce už-už vybuchnúť a vytrysknúť na vás šťavu a je celé vodnaté a akoby "priehľadné" - do tohto štádia sa my väčšinou nedostaneme, lebo by jednak bolo náchylné na akýkoľvek transport a hlavne sme nedočkaví zožrať ich čím skôr, lebo je to fakt lahôdka.

nedozreté hurmikaki
Nedozreté hurmikaki - svetlá farba, tvrdé na dotyk
dozreté hurmikaki
Dozreté hurmikaki - tmavšia oranžová, skoro až cervená farba, mäkké, vodnaté plochy vnútri
Ako to robíme s hurmikaki my?

Podobne ako kiwi, ukladať opatrne a šup do sáčku s jablkami na teplé miesto a až po niekoľkých dňoch začať vyberať mäkké kusy. V tvrdom stave na nich nie sú vidieť odreniny, ale akonáhle vám udreté zmäkkne, tak splesnivie.

Paradajky

Sú ovocie? Zelenina? Dalo by sa hádať celý deň, ale nič to nemení na tom, že paradajky dozrievajú aj po odtrhnutí. Správne dozreté paradajky majú sýtu farbu (aj inú ako červenú, podľa druhu). Teraz tu nechcem rozoberať, ako sa väčšinou paradajky z obchodu pestujú a či vôbec vidia slnko ... Jednoducho, keď ich máte doma a sú bledé, nevýrazné, šup s nimi to tepla a ideálne na slnko (napríklad na okennú parapetu). Po niekoľkých dňoch ich farba naberie sýtosť, budú oveľa lepšie chutiť a budú aj výživnejšie. Opäť pozor na mechanické poškodenie (hlavne na drobné prepichnutia šupky, ak majú aj stonky), aby nesplesneli skôr, ako dozrú. A hlavne - paradajky nepatria do chladničky!!! Ak sú plody zdravé a nepoškodené, vydržia v teple aj vyše týždňa, zároveň ešte dozrú a získajú na chuti. Spomínam si na príhodu, keď v jednom hypermarkete mali paradajky po asi 20 centov za kilo - úplne nedotknuté krabice priamo od dodávateľa, akurát im končila "záruka". Samozrejme sme zobrali, koľko sa dalo (10 - 15 kg) a dojedli sme ich asi dva týždne potom. Celý čas boli uskladnené v teple v izbe a ani jedna nezhnila, chutili fantasticky. Myslím si, že časť teórie výrokov "ovocie/paradajky z obchodov zďaleka nemajú takú chuť ako tie domáce" pramení z toho, že domáce oberáme zrelé, kdežto kúpené jeme priamo a nedáme im pár dní na dozretie.

zrelé paradajky
Zrelé paradajky priam žiaria sýtosťou svojich farieb - foto z Katkinej úrody
Ako to robíme s paradajkami my?

Opäť to zdôrazním - opatrná manipulácia, uloženie v teple a ideálne tam, kde dopadajú slnečné lúče. A hlavne pozeráme, aké je ročné obdobie - paradajky v januári sa nikdy nevyrovnajú tým augustovým, no napriek tomu nemusia byť "bez chuti", ak im dáme vhodné podmienky.

Figy

V poslednom čase sa v obchodoch objavili aj čerstvé figy - nehorázne drahé. Keby ste mali niekedy nutkanie okúsiť - nerobte to alebo to berte s rezervou, bez posudzovania. Nie sú veľmi chutné a dráždia jazyk. Prečo? Lebo sú nezrelé. Priznám sa, že neviem či figa po odtrhnutí dozrieva, ale viem ako má chutiť. Je to explózia sladkej chuti s mnohými jemnými odtieňmi. Dobre dozreté figy vráskavejú a začínajú z tepla schnúť už na strome, po stlačení sa poddajú a zmenia tvar, mnohé na spodku prasknú. Ak sa ich chcete dosýta nažrať, choďte napríklad do Chorvátska koncom augusta/začiatkom septembra - vtedy tam padajú zo stromov kam sa obzriete - podobne ako jablká u nás, a ako kvôli horúčavám na zemi schnú, ich vôňa sa šíri všade navôkol. (Robím si chute, sakra.)

tmavé a svetlé figy v rôznych štádiách zrelosti
Tmavé a svetlé figy v rôznych štádiách zrelosti - najchutnejšie sú tie zvráskavené a popraskané, zelené na hornom tanieri sú ešte nie celkom zrelé a vo väčšom množstve popŕhlia jazyk (zhruba také, prípadne ešte nezrelšie, nájdete u nás v obchodoch), no my sme boli nenažranci :)

V Chorvátsku sa koncom augusta dajú nájsť na každom kroku
Avokádo

Nie veľmi tradičné ovocie v našich končinách a opäť je problém kúpiť zrelé. Zatiaľ som videl len tmavú odrodu balenú po dvoch kusoch na tácke v sáčku - tá býva ozaj "ready to eat", akurát hrozí, že už plesnivie. Naproti tomu zelené odrody, ktoré sú naukladané voľne, potrebujú ešte dobrý týždeň do konzumácie - sú tvrdé a bez chuti. Dobre dozreté avokádo je vnútri mäkké, dá sa ľahko vydlabať z kože. Nie vždy je však mäkké aj na povrchu, záleží to od druhu - niektoré majú tvrdú kôru, cez ktorú vnútro veľmi necítiť. Farba sa môže líšiť - od zelenej až po čiernu, opät podľa druhu. Treba dbať na to, aby pozostatok stopky držal pevne na svojom mieste - ak už v obchode nedrží alebo chýba, avokádo zvykne v tom mieste splesnieť skôr ako dozrie. Kupujeme ho teda so stopkou a potom treba plod uložiť na teplom mieste a priebežne kontrolovať - keď sa na ňom objavia čierne škvrny a zmäkne, môžme ho s chuťou zjesť. Veľa ľuďom pripadá hnusné práve kvôli nezrelosti (trpké, skoro bez chuti), v dozretom stave chuťovo pripomína žĺtko uvarené na tvrdo s maslovými nuansami. Chceme vyskúšať, či tiež bude lepšie zrieť v sáčku s jablkami - máte niekto skúsenosť?

zrelé avokádo
Dozreté avokádo je vnútri zelené a mäkké, dá sa ľahko vybrať kôstka a oddeliť kôra
Naše poličky na uskladnenie ovocia

Kedže ovocia mávame doma obyčajne viac, ako majú v malých samoobsluhách, treba mu vyčleniť aj príslušné miesto. Postupne sme skúsenosťami dospeli k tomu, že netrvanlivé potraviny musia byť na očiach a dostupné, lebo inak dochádza k zabúdaniu a zbytočnému vyhadzovaniu pokazených kusov (hoci do kompostu). Preto napríklad v chladničke dávame rovnaké potraviny vždy na rovnaké vyčlenené miesto, a preto som aj zmajstroval prvú verziu ovocných poličiek priamo v izbe. Plody tu uložené majú voľný prístup vzduchu, čo znižuje vlhkosť okolo nich a obmedzuje plesne.

poličky na uskladnenie ovocia
Prvá verzia poličiek na ovocie

Tieto sme používali vyše roka a za tento čas sa stihli ukázať niektoré nedostatky. Izba je dosť chladná - hlavne v zime, a banánom na spodných poličkách bývala kosa od podlahy (potrebujú 16+ stupňov a my sme v izbe túto zimu mávali 14,5-15 ráno a 18 večer). Ďalším problémom bola aj kapacita (áno - to, čo je na pravej časti obrázku, zjeme tak za 5 - 7 dní dvaja). Preto som to celé prekonfiguroval a teraz poličky vyzerajú nasledovne:

poličky na uskladnenie ovocia
Druhá verzia poličiek na ovocie

Celé je to posunuté vyššie do teplejších vrstiev izby :D a banány sú úplne navrchu. V chlade výhodné, toto horúce leto však dozrievali až príliš rýchlo - človek si nevyberie, museli sme ich mraziť aj na zmrzlinu - aj keď, pre nás žiadna tragédia. :D Okrem toho sa samozrejme často ovocie povaľuje aj na iných miestach, hlavne na parapete pod oknom, kde si vychutná aj hrejivé lúče slnka. Inak ten drevený stĺp na fotkách je noha postele, ktorá je 1,9 m vo vzduchu a ide sa na ňu schodíkmi, miestnosť má asi 2,9 m na výšku. Ak by Vás zaujímalo, koľko nás vyjde takéto stravovanie s veľkým množstvom ovocia finančne, prečítajte si tento článok.

Tak, aby sme to zrekapitulovali - vo všeobecnosti má ovocie rado teplo a voľné uskladnenie s prístupom vzduchu, ideálne aj slnečných lúčov. Ďalej opatrnú manipuláciu bez otĺkania či pučenia - keď plod v obchode chytíte do ruky, obzriete a usúdite, že ho nechcete kúpiť, prosím jemne ho položte naspäť - iný človek ho možno chcieť bude, ak nebude plod poškodený. Násilné vyťahovanie kusov zo spodku bedničky cez kopu iných tiež na životnosti nepridáva a je naozaj nezmyselné nedbanlivosťou či nezáujmom pridávať k už tak výraznému mrhaniu potravinami vo svete.

Tak želám dobrú chuť k Vášmu ďalšiemu krásne dozretému a chutnému kusu ovocia.

Petrík
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
16-10-2016 21:31

Výborný článok! Ďakujeme!
07-08-2017 23:09

Vyborni napad,vyskusame.
20-02-2018 16:21

Konečne super článok z ktorého som sa mnohému priučila...Díky...
13-07-2018 21:18

Vas web ma riadne inspiroval. Uz len aby mi to zdrave jedenie vydrzalo ;-)
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová