Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Energetický metabolizmus - bielkoviny

Autor: Petrík Dátum: 12.2.2015 Zobrazenia: 3667 x
Pre tento článok je k dispozícii aj mapa, ktorá uľahčuje orientáciu v súvisiacich a nadväzujúcich článkoch.
zobraziť mapu

V tomto článku začnem od bodu, keď sa konečné produkty trávenia bielkovín dostanú do krvi. To, ako a prečo sa tam dostanú, je rozobraté v predošlých článkoch, v ktorých sa jednoducho môžete zorientovať kliknutím na mapu vpravo.

Konečným produktom trávenia bielkovín sú aminokyseliny. Väčšina tých, ktoré sú prijaté v potrave, sú tzv. proteogénne - t. j. môžu sa z nich budovať telu vlastné bielkoviny. Malé percento je neproteogénnych. Aminokyseliny sú krvou transportované do miesta spotreby - napríklad do svalov či pečene. V mieste určenia sa použijú ako prekurzory anabolických dráh, napríklad na spomínanú syntézu bielkovín. No a tie, ktoré nie sú v danom momente potrebné, sa využijú ako palivo pre bunky.

Syntéza bielkovín

Pripomeniem analógiu s domom a tehlami, ktorú som použil v predošlom článku o bielkovinách. Akákoľvek skonzumovaná bielkovina (dom) sa musí najprv rozložiť na aminokyseliny (tehly), z ktorých sa potom vyskladá telu vlastná bielkovina (nový dom). A tehly sú vždy presne tie isté, 20 (23) aminokyselín, je jedno či sú živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Z hľadiska trávenia - čím v jednoduchšej forme do seba aminokyseliny dostaneme, tým lepšie. Jediné, na čom záleží, je pokrytie potreby každej konkrétnej esenciálnej aminokyseliny (esenciálne si ľudské telo nevie samo syntetizovať). Tie neesenciálne si pri dostatku iných makronutrientov vyrobí telo samo. No a pokiaľ človek nehladuje, je veľmi ťažké dosiahnuť nedostatok stravou prijatých aminokyselín bez ohľadu na to, či je potrava rastlinného alebo živočísneho pôvodu.

Energetický metabolizmus aminokyselín

Tie aminokyseliny, ktoré v danej chvíli nie sú použité na stavbu nových bielkovín, sa využijú ako palivo pre bunky, pričom vôbec nezáleží na ich pôvode či pomeroch. Proces je však o čosi zložitejší ako u sacharidov či tukov. Jednak kvôli väčšej rozmanitosti existujú špecifické dráhy na vstup do energetického metabolizmu pre jednotlivé aminokyseliny. Závažnejší je však obsah dusíka, ktorý sa u živočíchov v energetickom metabolizme neuplatňuje a musí byť z tela vylučovaný - u človeka v močovinovom cykle.


ryby vylučujú prebytočný dusík vo forme amoniaku zriedený veľkým množstvom vody (tzv. amonotelné živočíchy) - "Nepite vodu - j**ú v nej ryby a srať tiež nechodia na breh!"
zdroj: internet
plazy vylučujú prebytočný dusík vo forme kyseliny močovej s malým množstvom vody, čím znižujú jej potrebu (tzv. urikotelné živočíchy)
autor fotky: Katka

Prvým krokom je teda deaminácia aminokyseliny - odstránenie dusíka. Priamym odštiepením by však vznikol amoniak, ktorý je pre telo vo vyšších koncentráciách toxický. Preto u aminokyseliny, ktorá bude použitá ako palivo, dochádza k prenosu dusíkovej skupiny za vzniku aminokyseliny glutamátu, aspartátu alebo alanínu. Tieto sú krvou prenesené do pečene, kde sa z nich odštiepi dusíková skupina. Vzniká amoniak, ktorý je ale hneď zabudovaný do netoxickej močoviny. Tá sa potom vylučuje z tela močom. V súčasnosti je bežne odporúčaný príjem až 30% energetickej hodnoty z prijatej potravy práve v podobe bielkovín. Z tohto množstva sa však len málo aminokyselín využije anabolicky (na stavbu bielkovín), väčšina sa použije ako palivo. S tým však súvisí veľké zaťaženie pečene deamináciou a nárast produkcie močoviny, ktorá sa nemusí stíhať vylučovať močom a ukladá sa v tele.


Počuli ste už o niekom, koho by ošťal vták? Vtáky sú tiež urikotelné, preto im stačí srať riedke vodnaté hovná, nemusia močiť. Cicavce sú naproti tomu ureotelné (vylučujú močovinu s väčšími objemami vody).
zdroj: internet

Po deaminácii z aminokyseliny zostane jej uhlíková kostra - takzvaná alfa-oxokyselina. Táto už je zložená len z uhlíka, vodíka a kyslíka a môže ďalej pokračovať v dráhach energetického metabolizmu. Konečnými produktami po prejdení citrátovým (krebsovým) cyklom a dýchacím reťazcom sú oxid uhličitý a voda, plus ešte močovina vylúčená v moči. Jednotlivé aminokyseliny (teda ich príslušné alfa-oxokyseliny) sú metabolizované rôzne, prehľad poskytuje nasledovný obrázok:

vstup aminokyselín do energetického metabolizmu
vstup aminokyselín do energetického metabolizmu - zdroj: Voet, Voetová: Biochemie, 1995
Energetický metabolizmus aminokyselín má nasledovné špecifiká:
  • Je výhradne aeróbny - nedokáže kryť energetické potreby bunky v prostredí s nedostatkom kyslíka - napríklad prvé sekundy zvýšeného svalového výkonu. Pre pripomenutie - anaeróbna produkcia ATP je možná v ľudskom tele len v metabolizme glukózy pochádzajúcej z krvi alebo glykogénu.

  • Glukogénne aminokyseliny (označené zelenou v obrázku) sú prekurzormi v glukoneogenéze. Pri nedostatočnom príjme sacharidov teda dokážu pokryť potrebu glukózy pre mozog a červené krvinky a môžu sa uplatniť pri syntéze glykogénu (čo ale najprv vyžaduje strávenie bielkoviny, deamináciu, vylúčenie močoviny, glukoneogenézu v pečeni a transport glukózy do svalov - dosť pomalý a neefektívny spôsob).

  • Spalné teplo bielkovín je 21 kJ/g, v ľudskom tele sa však vo výsledku získa len asi 17 kJ/g. Časť energie je spotrebovaná na samotné strávenie a rozštiepenie bielkovín na aminokyseliny a časť je viazaná v amoniaku a následne v močovine.

V priebehu dňa a príjmu potravy je energetický metabolizmus aminokyselín skôr na príťaž v porovnaní so sacharidmi či tukmi. Samozrejme ich úloha je významná v syntéze nových telesných proteínov, na čo však postačuje okolo 10% z energetického príjmu v podobe bielkovín (mimochodom aj materské mlieko, ktoré poskytuje kojencovi všetko potrebné pre rast a vývoj má okolo 10% energie v bielkovinách).

Význam energetického metabolizmu aminokyselín však značne narastá v postresorbčných fázach (v čase, keď sa všetky živiny z jedla vstrebali a použili, v závislosti od druhu potravín zhruba 3 - 6 hodín). V tomto čase sa už pre uržanie stálej hladiny glukózy v krvi musí využívať pečeňový glykogén. No a po ďalších niekoľkých hodinách sa minie aj tento. Svalom to veľmi neprekáža, budú spaľovať mastné kyseliny, mozog a červené krvinky sú však na prívode glukózy v tomto štádiu závislé. A tu sa ukazuje význam glukogénnych aminokyselín - v svaloch sa začínajú štiepiť bielkoviny, vzniknuté aminokyseliny sú transportované do pečene a tá z nich generuje glukózu (teda z tých glukogénnych, ale tých je väčšina). Tento stav môže nastať už aj nadránom v spánku, ak posledné jedlo bolo povedzme o šiestej večer. Týmto sa samozrejme nesnažím nabádať k prejedaniu tesne pred spaním. :D Nemusíte sa obávať, telo je vysoko efektívny a vyladený mechanizmus, určite ako prvé neodbúra niečo, čo ste cez deň krvopotne budovali v posilke či na bicykli. Ako prvé sú použité bunky na konci svojej životnosti, poškodené či nefunkčné bielkoviny, takže tento proces je vo výsledku "uprataním".

Ráno po zobudení preto odporúčam buď šport na lačno, ktorý umocní túto očistnú fázu - samozrejme spolu s množstvom čistej vody aby sa doplnila voda stratená v noci dýchaním a potením a aby sa umožnilo vylučovanie odpadov. Alebo ak potrebujete fungovať mentálne, opäť kopu vody plus jednoduché cukry. Ideálne čerstvé ovocné šťavy či vodu s citrónom a medom, šťavnaté ovocie, citrusy alebo green smoothie. Veľmi rýchlo doplnia potrebnú glukózu, prebytočná sa využije na regenráciu glykogénu v pečeni, hyperglykémie sa teda nemusíte báť. :) Pre zaujímavosť - v tomto zimnom období, keď sú citrusy lacné, v sezóne a dozreté, s Katkou v priebehu asi dvoch hodín po vstaní vypijeme aj vyše dvoch litrov čerstvo vylisovaných citrusových štiav.


zdroj: internet

Tento článok uzatvára procesy, ktoré bielkoviny podstupujú od ich konzumácie po výslednú premenu na vodu a oxid uhličitý.

Petrík
Pre tento článok je k dispozícii aj mapa, ktorá uľahčuje orientáciu v súvisiacich a nadväzujúcich článkoch.
zobraziť mapu
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová