Galéria našich jedeľných zdravokrmov

Autor: Katka Dátum: 5.1.2014 Zobrazenia: 1334 x

Už veľa krát sa nás ľudia pýtali, čo to vlastne na tej prevažne surovej strave zvykneme jesť. Či máme dostatočnú pestrosť a nie sme len o "mrkve a tráve". Či sa musíme "veľmi premáhať, aby sme to vôbec vydržali, sa takto obmedzovať". Keď v spoločnosti baštíme napr. doma pripravené zelené smoothies (smútiky, ako ich volám ja) alebo nejaký šalát, často chce niekto s nedôverou opatrne okoštovať. A väčšinou sa nám dostane odpovede: "mňam, veď to je dobré". Ja len s úsmevom odpovedám: "zlé by som predsa nejedla". :-)

Zaľúbila som sa do vizuálneho aranžovania jedál, keďže zastávam názor, že by mali nie len vyživiť telo, ale aj potešiť dušu. :) A to množstvo krásnych farieb na tanieri ma rozhodne teší. Oproti tomu, Petríka neteší, že musí hladný čakať, kým si všetko pekne naštelujem a pofotím. Nuž, "trp Jozef Mak, človek milión". :D

Vďaka surovej strave som objavila skutočnú pestrosť a hojnosť - nie len kvôli sýtym dúhovým farbám, ktorými ovocie a zelenina hýria, ale napr. aj rozmanitým novým chutiam. Ani som si neuvedomovala, aké som mala znecitlivené chuťové bunky, kým som s Petríkom na cca 1 rok úplne nevylúčila všetok rafinovaný cukor a kuchynskú soľ (momentálne sa sem-tam k cukru dostaneme počas bežeckých pretekov na občerstvovačkách a himalájskou soľou niekedy po behu dopĺňame vypotený sodík a ďalšie minerály). Chuťové poháriky sa rýchlo prispôsobia a človek zrazu zistí, že každá jedna zelenina, ovocie, oriešky, semiačka atď. majú výraznú špecifickú chuť sami o sebe a nič viac k nim netreba. Jedlo už nie je "bez chuti", netreba ho dosoliť ani osladiť. Ovocie už nie je len sladké, kyslé či horké, ale objavujú sa jemné chuťové nuancie, čím sa každý pokrm stáva zaujímavým zážitkom. V prípade dobre dozretého ovocia (z mojich naj - hurmikaki, mango, avokádo, liči, domáce štavnaté jabĺčka, čerstvé datle, ... ) dokonca až extázou. :D Bežne počas jedenia od radosti tancujeme. A tak by to podľa mňa malo byť - aby nám (pokiaľ možno) všetko čo robíme, prinášalo radosť a posúvalo nás pozitívnym smerom. Stretla som sa aj s predstavou, že zdravé alebo surové jedlá musia automaticky chutiť a vyzerať menej lákavo, ako tie, na ktoré sme u nás kultúrne viac zvyknutí ... Tak teda, to si už pre seba posúďte sami po zhliadnutí galérie našich jedál.

Aj keď v jednoduchosti je krása, zo surových ingrediencií je prekvapivo možné vyčarovať aj zložitejšie kombinácie. Vytvoriť tak môžeme takmer čokoľvek, podobajúce sa bežným chodom - od ovocných palaciniek a zmrzlín, zákuskov, tôrt, cez pizzu a orechové "syry" až po štedrovečernú kapustnicu, rastlinnú "výprážanú rybu" či zemiakový šalát. Ich chuť odporúčam zažiť na vlastnej koži. Možnosti sú takmer neobmedzené, ak popustíme uzdu našej fantázii. :) Pre ďalšiu inšpiráciu Vám aj ujo Google po zadaní "gourmet raw food" vyhodí samé peknosti a lakocinky.

Tak prajem príjemné pozeranie,

Katka Janurka
>
<
X
Zaujímavosti
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
15-02-2015 01:32

Jedlo s margaretkami na obrazku je šošovica? Lebo som si tam nevšimol strukoviny a kvasenu zeleninu
16-02-2015 08:42

Jedlo s margarétkami (ak správne hádam, ktoré myslíš), je ovocné smoothie s divokou listovou zeleňou :-) ... Strukoviny sme zaradili späť do jedálnička len nedávno, takže sme ešte nestihli odfotiť nejaké špeci pekné jedlo s nimi. Na týchto fotkách nie je zďaleka všetko, čo jeme - len orientačne, inšpiračne (že to nie je len mrkva dookola :-D)... Z kvasenej zeleniny - tlačili sme si kapustu do súdka, aj na jednej fotke s avokádovým guacamole ju vidieť.
Informovať ma o nových komentároch
© 2017 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová