Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Tekvica hokkaido s cícerovou pomazánkou

Autor: Petrík Dátum: 14.9.2015 Zobrazenia: 55 x
Tekvica hokaido s cícerovou pomazánkou

Na prelome leta a jesene začínajú v záhradách dozrievať najrôznejšie druhy tekvíc. Takisto v obchodoch sa dajú kúpiť tieto chutné plody za rozumné ceny a sú skladné - dlho vydržia, aj do jari. Preto správni Janurkovci, už objedení z domácich cukiet, frčali do obchodu rovno po celú bedňu. Čoho? Pre dnešný recept sme si vybrali našu najobľúbenejšiu tekvicu - hokkaido. :)

Tekvica hokkaido pochádza z Japonska, kde ju tradične pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido. Od našich bežných tekvíc sa odlišuje hlavne sladšou chuťou a nižším obsahom vody - aj po uvarení či upečení je pevnejšia. Ak Vám vadí vodnatosť iných tekvíc, určite vyskúšajte "pána Hoka", ako ho my voláme. :D Po tepelnej úprave mi chuť aj konzistencia pripomína sladšie zemiaky s jemnými tekvicovými nuansami. Vďaka svojej jasno-oranžovej farbe je bohatým zdrojom karoténov a obsahuje veľa draslíka, horčíka aj železa.

Ingrediencie - hokaido tekvica, cícer, mrkva, paradajky, kokosový olej

Tentoraz sme sa rozhodli pripraviť si ju spolu s cícerovou nátierkou. Keďže sa pri našich jedlách snažíme o čo najväčšiu jednoduchosť a celistvosť potravín, jedlo sa bude skladať len z 5 ingrediencií. Čo teda budeme potrebovať?

  • tekvica hokkaido
  • cícer
  • mrkvu
  • paradajky
  • kokosový olej

Čo sa týka množstva surovín, tentoraz sa nám to podarilo riadne prestreliť, pretože výsledok je prekvapivo sýty. Aj pre naše bezodné bruchá. :) Tekvice boli 4, cíceru pol kila pred namočením, mrkvy a paradajok ako na obrázku. Nakoniec sme to jedli dvaja na dve večere. Bežne asi stačí na osobu počítať pol tekvice a 50 - 100 g cíceru.

Postup je jednoduchý, ale treba rozmýšľať s predstihom. Cícer namočíme aspoň 24 hodín dopredu, aby v ňom začal prebiehať proces klíčenia, odbúrali sa nestráviteľné oligosacharidy a sprístupnili sa živiny. V tomto prípade sme ho mali namočený dva dni, ale v chladničke. Dáme ho uvariť ako prvý priamo v tej vode, v ktorej sa namáčal - sú v nej nahromadené vodorozpustné látky, takže by bola škoda ju vyliať. Keď cícer zmäkne, dáme ho chladnúť.

Uvarený cícer

Medzitým tekvice umyjeme a rozrežeme na polovice. Lyžicou vydlabeme vnútro so semienkami - tieto si môžeme vysušiť a odložiť na zasadenie alebo konzumáciu. Vydlabané časti rozrežeme podľa veľkosti na polovice alebo štvrtiny - do tvaru lodičiek. :)

Nakrájaná tekvica hokkaido

Nakrájané kusy dáme variť. Mrkvu narežeme na kúsky a dáme do ďalšieho hrnca na sporák. Pridáme trochu kokosového oleja - jednak dodá príjemnú chuť a jednak na správne využitie karoténov sú potrebné žlčové kyseliny. A žlč sa do tenkého čreva vylučuje len ak sú v jedle prítomné tuky. Na fotke môžete vidieť, aký veľký hrniec bolo treba na tie 4 hokkaidá. :D

Varenie tekvice hokaido

Nakoniec ešte pomixujeme paradajky a v ďalšej nádobe ich nakrátko uvedieme do varu. Medzitým nám už cícer trocha vychladol a môžeme z neho vyrobiť nátierku. Spolu s trochou vody, v ktorej sa varil, ho rozmixujeme. Toto môže vyžadovať trochu praxe a možno nie v každom mixéri sa bude dať spraviť taká hustá. Predpokladám, že aj food procesor by to zvládol. Tekvicu priebežne kontrolujeme - ak sa dá ľahko prepichnúť vidličkou, môžeme ju z hrnca vybrať a zožrať. :)

Uvarené paradajky, mrkva a tekvica hokaido
Rozmixovaný cícer

Teraz, keď už máme všetko prichystané, môžeme kúsky tekvice natrieť cícerovou pomazánkou, poliať paradajkovou omáčkou a pridať mrkvu.

Dobrú chuť!

Tekvica hokaido s cícerovou pomazánkou

Fantázii sa samozrejme medze nekladú. Cícerovú nátierku môžete spraviť napríklad aj na štýl hummusu - s tahini, citrónovou šťavou, cesnakom a olivovým olejom. Do paradajkovej omáčky skúste rozmixovať aj zeler či cviklu, prípadne ju zahustiť rozvareným zemiakom. My sme si dali tentoraz len čisto paradajkovú, lebo máme kopy domácich rajčín, ktoré sú chuťovo neskutočne výrazné a výborné aj samé o sebe. :) Takisto môžete skúsiť pridať rôzne bylinky - bazalku či tymián. No a ak ste zvyknutí soliť, pridajte aj trocha soli - my používame himalájsku, no len po výraznejších výkonoch spojených s potením, najmä v horúcich dňoch.

Tekvica hokkaido s cícerovou pomazánkou
Petrík
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
27-09-2015 13:23

vsimol som si na fotkach, ze peter ma hrozny chrup. suvisi to s tym, ze mate nieco proti zubnym pastam alebo to je skor geneticke? nie je to rypanie, ale vela ludi, ktory ziju zdravo povazuju aj pastu za nieco chemicke a nepotrebne, ako ste na tom vy?
28-09-2015 15:33

Ado, neviem síce, ako to súvisí konkrétne s týmto článkom :) ale nech sa páči odpoveď: Petrík má kazivé zuby geneticky, avšak čo sme vypozorovali, tak za posledné tri roky od zmeny stravovania mu nepribudli žiadne nové kazy, k zubárke chodí pravidelne a riešia spolu len staré, ktoré mu vznikli už predtým. Ja mám zas vďaka genetike zatiaľ bezchybné zuby (vďakabohu za to) - ale, samozrejme, umývame si zuby - pastou aj medzizubnými kefkami. Avšak, ono k samotným pastám ti aj viacero zubárov povie, že tie nie sú až tak podstatné, skôr ide o to si kefkou klasickou a medzizubnou šetrne a zároveň dôkladne vyčistiť mechanicky chrup od nečistôt.
29-09-2015 22:38

diky za odpoved :) a sorry za blbe zaradenie, ale uz dlhsie ma to zaujimalo a neni sa ako inac spytat. by ste mohli sem nejaku knihu navstev pridat, kde by sa mohli ludia pytat :)
30-09-2015 07:05

Ado, vpohode, len nás to prekvapilo zrovna tu pri tekvici, heh. :D Na spýtanie sa máme zatiaľ v sekcii O nás uverejnený e-mail a všemožné fejsbúčky, ale porozmýšľame teda aj nad nejakou ďalšou možnosťou, ďakujeme. :)
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová