Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Žihľavový smútik (smoothie) s jahodami

Autor: Katka Dátum: 14.4.2015 Zobrazenia: 3815 x

Pŕhľava/žihľava a jej prínosy - Túto jedlú liečivú bylinku určite všetci dôverne poznáme, "na divoko" rastie u nás takmer všade - pri plotoch, medzi krovím, na rumoviskách i na voľnej pôde, a tak sa výborne hodí nie len do žihľavovej polievky, šalátu či čaju, ale aj ako výživná prísada do ovocno-listových smoothie koktejlov. Zbierame vňať alebo len listy - hlavne mladé a zdravé, pekné na pohľad. Žihľava obsahuje množstvo provitamínu A, vitamínu C a chlorofylu. Pomáha pri chorobách močových a dýchacích orgánov, zápale žalúdka a čriev, pri kolike, cukrovke a iných chorobách látkovej premeny. Stimuluje krvný obeh a podporuje tvorbu červených krviniek. Priaznivo pôsobí aj na kvalitu vlasov. Jej chuť by som opísala ako trpko-horkasto-sviežu, pričom v samotnom smútiku s ovocím pocítime hlavne tú sviežosť, ako keby sme si práve umyli zuby. :)

Čo potrebujeme na cca 2 litre objemu?

Dva litre sú v prepočte 4-5 porcií "na koštovku pre návštevu" alebo ako jedno celé jedlo pre mňa, ktoré ma pohodlne zasýti na 5-6 hodín. Takže množstvo ingrediencií naozaj záleží na vašom apetíte a či chcete smútik len ako chuťovku k svojim obvyklým jedlám alebo napr. postupne ako náhradu za celý chod tak, aby ste neboli chvíľu na to znovu hladní. Na začiatok odporúčam 1-2 poháre denne, kým si trávenie navykne na veľké množstvo vlákniny a neskôr sa môžete dopracovať aj k 2-3 litrom denne - v podstate neobmedzene k množstvám, ktoré vám budú vyhovovať a prinášať úžitok. Množstvo byliniek v smútiku je voliteľné - ak so smútikmi iba začínate, dajte najprv radšej menej a neskôr môžete navýšiť podľa chuti. Tak ako ani pri odvaroch z liečivých r astlín sa väčšinou neodporúča piť ten istý druh pravidelne každý deň po dlhšiu dobu, tak sa aj pri smútikoch snažíme o striedanie variability jedlej zelene - raz špenát, rôzne druhy listových šalátov, raz žihľava, inokedy púpava, ... atď.

medvedí cesnak
Poďme na samotné ingrediencie:
  • mixér
  • cca 3-4 dcl vody
  • čerstvá vňať alebo listy žihľavy
  • 8 stredne veľkých zrelých banánov, ideálne aj s bodkami (bodky značia najväčšiu sladkosť, cukornatosť a najlepšiu stráviteľnosť, nezrelé žlto-zelené banány v smútikoch neurobia dobrotu ani chuťovo ani konzistenčne ... niekedy ale aj žlté chutia už veľmi sladko, najmä ak im zožltla už aj stopka, záleží trs od trsu :))
  • cca 250g jahôd - čerstvých alebo rozmrazených
medvedí cesnak
Postup:

Natrhanú žihľavu prepláchneme od nečistôt podľa potreby a vhodíme do mixéra alebo nádoby na mixovanie (pri ponorných typoch). Pridáme vodu, nadrobno natrhané kúsky banánov a jahody. Rozmixujeme do čo najhladšej konzistencie. Nebojte sa, rozmixovaná žihľava na jazyku vôbec nepŕhli. :) Keď máme hotovo, vychutnáme ideálne niekde vonku na slniečku.

medvedí cesnak

Aj keď v tomto prípade výsledná sivšia farba smútika nevyzerá na pohľad až tak lákavo ako pri niektorých iných kombináciach ovocia a zelene, jeho fantastická osviežujúca sladko-mliečna chuť rozhodne stojí za vyskúšanie. S farbou sa môžete hrať - viac jahôd, viac ružovej alebo viac žihľavy, viac zelenej. Každopádne banány+jahody+žihľava sú jedna z mojich obľúbených smútikových "zmesí" - jednoznačne odporúčam. :)

medvedí cesnak

Viac informácií či receptov na rôzne naše "green smoothies" nájdete TU a TU.

Dobrú chuť! :-)

Katka
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová