Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do poznámky a zľava sa prejaví až v konečnej faktúre.



do e-shopu  

Makronutrienty v potrave - sacharidy, tuky a bielkoviny - čo to vlastne je?

Autor: Petrík Dátum: 15.11.2014 Zobrazenia: 3443 x
Pre tento článok je k dispozícii aj mapa, ktorá uľahčuje orientáciu v súvisiacich a nadväzujúcich článkoch.
zobraziť mapu

Za obdobie od chvíle nášho odklonu od jedenia mäsa som sa nespočetne krát stretol s hrubými medzerami v znalostiach o základných zložkách potravy - sacharidoch, tukoch a bielkovinách (samozrejme na začiatku som mal medzery aj ja). Nie len medzi zarytými mäsojedlíkmi ("Daj si mäso, aby si mal silu.", "Z čoho berieš energiu?"), ale aj medzi ľudmi aktívne sa zaoberajúcimi rôznymi prístupmi k strave.

V sérii niekoľkých článkov chcem vniesť svetlo do tejto problematiky a možno podnietiť k hlbšiemu štúdiu.

Makronutrienty sú látky, ktoré sú v potrave konzumované v najväčších množstvách a slúžia telu na krytie energetickej spotreby a budovanie telesných tkanív. Z chemického hľadiska ich delíme na 3 základné skupiny a to sacharidy, tuky a bielkoviny. Z hľadiska krytia energetického výdaja sa dá počítať ešte etanol (alkohol), ale ten nie je pre telo nutný na prežitie (ako pre koho :D). Na zabezpečenie metabolizmu je nesmierne dôležitá voda ako ďalší makronutrient.

Sacharidy
Sacharidy sú organické zlúčeniny, skladajú sa z kyslíka, vodíka a uhlíka (preto starší, ale z chemického hľadiska nie celkom spravny, názov bol uhľohydráty). Ich hlavné funkcie v ľudskom tele sú:
-krytie aktuálnej energetickej spotredy (glukóza)
-skladovanie energie (glykogén)
-pomoc pri trávení (celulóza, pektín)
-súčasť enzýmov, hormónov
-súčať membrán buniek
Sacharidy sú produkované v procese fotosyntézy v rastlinách z vody a oxidu uhličitého (anorganické látky) za dodania energie v podobe slnečného žiarenia. U živočíchov je pordukcia sacharidov výrazne menšia a iba premenou iných organických látok.

Z chemického hľadiska delíme sacharidy nasledovne:
-monosacharidy - sú to základné sacharidové jednotky, ich ďalšie delenie je značne zložité, pre ľudské telo sú najvýznamnejšie glukóza, fruktóza a galaktóza ako zdroje energie, ribóza a deoxyribóza ako zložky DNA a RNA
-oligosacharidy - skladajú sa 2-10 sacharidových jednotiek, vo výžive majú veľký význam sacharóza, maltóza či laktóza
-polysacharidy - viac ako 10 sacharidových jednotiek (obyčajne však 100ky, 1000ky...), hlavne škrob, celulóza
-konjugované sacharidy - obsahujú aj inú ako sacharidovú zložku, napríklad bielkovinovú

Nie je mi známy sacharid, ktorý by potrava dospelého človeka musela nevyhnutne obsahovať kvôli tomu, že si ho nevie vyrobiť (samozrejme len z hľadiska vyrobenia, zdravé a správne fungovanie tela momentálne vynechávam).

Tuky
Tuky sú organické zlúčeniny, z chemického hľadiska sa skladajú z glycerolu (patrí medzi alkoholy) a vyšších karboxylových kyselín (tzv. mastných kyselín). Ich hlavné úlohy v ľudskom tele:
-skladovanie energie (tukové tkanivá)
-krytie aktuálnej energetickej spotreby (významnejšiu úlohu však majú až po vyčerpaní zásob sacharidov, špecifických typoch záťaže (tabata) či prechode na tukový metabolizmus či nutričnú ketózu)
-stavebné látky (cholesterol)

Tuky sú vytvárané v rastlinách aj živočíchoch, premenou z iných organických látok. Z chemického hľadiska sa delia podľa mastných kyselín viazaných na glycerol, delenie je pomerne zložité. V skratke:
-jednoduché tuky - obsahujú len mastné kyseliny a glycerol
-zložené tuky - majú aj ďalšie zložky
Keďže na glycerol sa môžu viazať mastné kyseliny na troch miestach, ďalšie delenie je možné podľa toho, či sú obsadené všetky tri, alebo len jedna či dve.

Z hľadiska výroby v tele je pre dospelého človeka nutné prijímať v potrave len 2 esenciálne mastné kyseliny - kyselinu linolovú a kyselinu alfa-linolénovú, dokonca nemusia byť ani viazané v tuku (opäť len z hľadiska vyrobenia).

Bielkoviny

Bielkoviny sú organické zlúčeniny, ich štruktúra však je oproti predchádzajúcim dvom makronutrientom neporovnateľne zložitejšia. Sú základným stavebným kameňom života založenom na uhlíku (t.j. drvivá väčšina života na zemi). Vďaka ich komplexnej stavbe umožňujú vykonávať široké spektrum úloh v organizme, od stavby tkanív cez transport živín až po kódovanie genetickej informácie. Ich delenie by mohlo byť obsahom celej knihy, nie jedného článku, napriek tomu majú jednu vec spoločnú - všetky sa skladajú zo základných stavebných jednotiek - aminokyselín (z chemického hľadiska presnejšie alfa-L-animokyseliny, pretože pomenovanie aminokyseliny sa vzťahuje na širšiu skupinu látok).

Aminokyseliny sú v porovnaní s bielkovinami omnoho jednoduchšie, ich veľkosť sa približuje k sacharidovým jednotkám. Pre život je ich podstatných 21 (podľa niektorých autorov 23). Každá bielkovina je zložitá molekula vytvorená najrôznejšími kombináciami týchto 21(23) aminokyselín.

Ľudské telo nedokáže vyrobit iba 8 z týchto aminokyselín a musí ich tým padom prijímať v potrave. Ich potrebné množstvá sú však minimálne v porovnaní so zvyšnými. Telo sa takmer vždy môže spoľahnúť, že tieto minimálne objemy v potrave budú. Ďalšia zaujímavosť je, že človek by za celý život nemusel prijať ani gram celistvých bielkovín, keby prijímal ekvivalentné množstvá aminokyselín (z hľadiska prirodzených a bežných potravín je samozrejme ľahšie nájsť celistvé bielkoviny ako samostatné aminokyseliny).

Etanol je organická zlúčenina. Vzniká hlavne pri pri anaeróbnej fermentácii jednoduchých sacharidov rôznymi druhmi kvasiniek. Uplatňuje sa v krytí energetických potrieb človeka cestou metabolizácie na tuk v pečeni. O jeho nevyhnutnosti v ľudskej výžive... nuž, nech si záver spraví každý sám :D.

V ďalších článkoch podrobnejšie rozoberiem chemické štruktúry jednotlivých makronutrientov a ich metabolické dráhy v organizme. Z opačného konca - čo sa deje s energetickými živinami v bunke - si môžete prečítať tu.




Použité zdroje a námet na ďalšie čítanie:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_macronutrients
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate
http://sk.wikipedia.org/wiki/Sacharid
http://is.muni.cz/th/176795/lf_b/Bakalarska_prace.pdf
http://is.muni.cz/th/156129/fsps_b/bak.praca.doc
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuky
http://en.wikipedia.org/wiki/Fat
http://cs.wikipedia.org/wiki/Aminokyselina
http://www.oskole.sk/?id_cat=53&clanok=6017

Petrík
Pre tento článok je k dispozícii aj mapa, ktorá uľahčuje orientáciu v súvisiacich a nadväzujúcich článkoch.
zobraziť mapu
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová