Mlieko a 'výroba mlieka'

Autor: Petrík Dátum: 20.7.2016 Zobrazenia: 1963 x
mliečne produkty

Už dlho sme sa chystali napísať na našu stránku niečo o mlieku, ale mali sme azda obavy zo spustenia novej vlny kritiky a hejterstva - totiž to, že nekonzumujeme priamo mäso, už väčšinou ľudia akosi uznali. Okolo mlieka a výrobkov z neho však stále v našom okolí panuje veľká polemika - viacero ľudí si totiž ani neuvedomuje, odkiaľ sa to mlieko vlastne berie a čo všetko je v súvislosti s ním potrebné. To, čo ma konečne nakoplo k písaniu, je "mliečna kampaň", o ktorej som sa žiaľ dopočul v rádiu. Žiaľ preto, lebo ja sa počúvaniu vysielania rádia vyhýbam, ako sa len dá - obzvlášť teda tým "informačným", kde často bežia nejaké "prepotrebné" správy. V práci však kolegovia rádio počúvať chcú a celý deň so slúchadlami na ušiach nevydržím, tak sa niečo z tých bludov dostane aj do mojich uší. :D Ale odbieham od mlieka ... Dopočul som sa teda, akí sú úbohí naši výrobcovia mlieka, že ho predávajú pod cenu a že máme priemernú spotrebu mliečnych výrobkov nižšiu ako je odporúčané v EÚ. A že sa rozbiehajú nejaké kampane na podporu spotreby mlieka a produktov z neho.

Okej, prvá vec - kto je to ten "výrobca" mlieka??? Mlieko sa predsa nevyrába (aspoň zatiaľ)- vyrábajú sa autá, televízory ... Najbližšie k pojmu výrobca majú tie úbohé (väčšinou) kravy samotné, nie firma, ktorá ich dojí. Konečne teda padlo rozhodnutie niečo napísať. Tak som teda najprv hľadal, či majú niečo o tej mliečnej kampani aj na internete - a majú. Stránka slovenskemlieko.sk. Síce som to nemal v úmysle, ale toto musím napísať tiež. Samozrejme ma hneď zaujala pasáž Aká je výživová hodnota mlieka?. Kompilácia účelovo prekrútených poloprávd ...

chov kráv

slovenskemlieko.sk

  • Mlieko, ako produkt mliečnych žliaz samíc cicavcov, je základným zdrojom výživy hlavne pre mláďatá. Takto to funguje aj u ľudí s tým, že ľudia v dospelom veku bežne konzumujú mlieko rôznych hospodárskych zvierat, napr. kravské, byvolie, ovčie, kozie a ďalšie. - No, sami to napíšu v prvej vete a potom idú presviedčať ľudí, aby mlieko konzumovali. Mlieko je určené pre mláďatá cicavcov a to toho istého živočíšneho druhu. Nie pre dospelé cicavce iného druhu.

  • Mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom biologicky aktívnych látok nevyhnutných pre zdravý vývoj človeka. - áno, mlieko je nevyhnutné. Pre človeka - materské mlieko, a to do veku nanajvýš 4 - 5 rokov. Neskôr, tak ako pre všetky ďalšie cicavce na Zemi, je mlieko absolútne nepotrebné. Napriek tomu kŕmime deti kadejakými náhražkami a dospelým tlačíme mlieko (zväčša) kravské - už v akejkoľvek mliečnej podobe.

  • Mlieko obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Nachádza sa v ňom veľa esenciálnych aminokyselín, vitamínov, mliečny cukor a mnohé stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka. - ok, toto súvetie môže byť (až na ten mliečny cukor, viď nižšie). Ale prekvapením možno bude, že esenciálne aminokyseliny, vitamíny a stopové prvky sa nachádzajú aj v neprebernom množstve iných potravín.

  • Jednou z najdôležitejších nutričných zložiek mlieka sú práve mliečne bielkoviny. Z tohto pohľadu už 1 liter mlieka pokryje požadovanú dennú dávku bielkovín u detí. Pre dospelých je to približne polovičná odporúčaná denná dávka. Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych esenciálnych aminokyselín, potrebných na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu. Tieto esenciálne aminokyseliny si organizmus nevie vytvoriť sám. Mliečne bielkoviny sú aj neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, resp. nedostatočne vyvinutú svalovú hmotu. - O bielkovinách a ich biologickej hodnote som už vyčerpávajúco písal v tomto článku. Esenciálnych aminokyselín je 8, nie 22. Bielkoviny syntetizované v ľudskom tele z aminokyselín akéhokoľvek pôvodu sú súčasťou hormónov a enzýmov, ale mliečna (a akákoľvek iná) bielkovina sa musí najprv stráviť a rozložiť na aminokyseliny, potom sa z nich vytvára bielkovina telu vlastná. Nedostatok bielkovín môže spôsobiť problémy - ale videli ste už niekedy niekoho v Európe s nedostatkom bielkovín? Bez ohľadu na to, čo jedol?

  • Mliečny cukor laktóza je najvýznamnejší sacharid mlieka. Je ľahko stráviteľná a je výborným zdrojom energie, ktorá je potrebná pre rast a normálne fungovanie organizmu. Laktóza je disacharid zložený z glukózy a galaktózy. Samotná glukóza predstavuje veľmi dôležitú zložku krvi a zároveň slúži aj ako stavebná zložka glykogénu. Galaktóza je nepostrádateľná najmä pri formovaní nervových tkanív a pozitívne ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty a reguláciu pohybu čriev. Okrem toho priaznivo vplýva na absorpciu a využitie vápnika v tele, čo má význam pri raste kostí. - čo prosím??? Laktóza je štiepená enzýmom laktázou a u cicavcov sa chopnosť jej produkcie v dospelosti utlmuje alebo úplne stráca. U človeka sa schopnosť produkovať laktázu v neskoršom veku čiastočne vyvinula za tisícročia konzumácie mlieka v dospelosti, ale je to silne individuálne a mnoho ľudí má problém laktózu stráviť. Veta o glukóze je síce pravdivá - akurát, že glukóza sa dá získať takmer z hocijakej inej potraviny. Galaktóza je síce dôležitá, ale nie tá prijímaná v potrave, tá sa metabolizuje na glukózu a vstupuje do energetického metabolizmu. Galaktózu na zabudovanie do glykoproteínov a glykolipidov si totiž organizmus syntetizuje sám.

  • Minerálne látky a vitamíny - no dobre, mlieko ich síce obsahuje. Ale rovnako ich obsahuje takmer čokoľvek iné jedlé. Obzvlášť som sa zasmial na poslednej vete - Mlieko obsahuje aj vitamín C. Asi tak desiatky či stovky krát menej ako hocijaké ovocie?

Toľko k slovenskemumlieku.sk. Ale iné som chcel ... :D

Pohľad do zákulisia

chov kôz

Už vyše 3 roky bývame v rodinnom dome na dedine s ďalšími 2 spolubývajúcimi (majitelia domu). Na začiatku sme ešte stále konzumovali v malej miere (cca 1x do týždňa) výrobky z mlieka (hlavne ovčie - žinčicu či bryndzu). Preto, keď sa spolubývajúci rozhodli zaobstarať si kozu na mlieko, privítali sme to a z kupovaných ovčích produktov sme prešli na domáce kozie. Časom sme však zistili, že konzumácia mliečnych produktov je pre nás zdravotne nielen zbytočná, ale dokonca kontraproduktívna - najväčšie negatíva to prinášalo Katke, ktorej zdravie bolo značne ovplyvnené udalosťami z minulosti - viď. článok Môj príbeh alebo Čo ma viedlo k zmene stravy?. Napriek tomu, že sme konzumovali mliečne produkty v "najlepšej možnej forme" - domáce, kozie, prejdené procesom mliečneho kvasenia (kyslé mlieko, vyzretý nepasterizovaný syr), tak ani to "nestačilo" na to, aby sme sa úplne bez mlieka a mliečnych výrobkov cítili o poznanie lepšie. Prestali sme ich teda jesť úplne. Benefity to malo citeľné na zlepšenom trávení a stolici, kvalite pleti (napr. sa prestali robiť časté vyrážky), zjemnil sa celkový telesný pach (viac voniame, aj po športe :D) a veľký dopad to malo aj na psychiku. Katka napríklad mávala po konzumácii mliečneho najbližšie 2-3 dni veľké výkyvy nálad, "sebaopúšťacie" stavy a bola celkovo psychicky aj fyzicky rozladená v porovnaní s tými dňami, keď mliečne dlhšie nejedla. Po konzumácii mliečneho jej často bolo ťažko od žalúdka, niekedy aj vracala. Negatív bolo však viacero. Jediný dôvod, prečo sme sa vlastne mliečneho v tej dobe ešte "držali", bola chuť. Názorovo, čo sa týka etických a enviromentálnych otázok, sme v tom už vtedy mali jasno - k tomu aj zdravotne nám to zjavne nevyhovovalo, no tá chuť podporená zvykom bola nejaký čas silnejšia než my. Sme veľmi radi, že sme túto mliečnu kapitolu už pred dvomi rokmi (leto 2014) v sebe načisto uzavreli. Teraz už vieme, že ak občas chceme, tak za mliečnou či syrovou chuťou nemusíme vôbec siahať po živočíšnych potravinách - mlieka volíme rastlinné (napr. ryžové, kokosové, mandľové, ...) a spomedzi rastlinných syrov je taktiež veľký výber. Na klasické mlieko a mliečne výrobky nám už vôbec chuť nejde, odvykli sme si po pár mesiacoch bez problémov.

Spolubývajúcim sa však chov zapáčil a rozšírili ho. V súčasnosti sa my dvaja o kozy nestaráme v nejakej výraznej miere, ale keď je to potrebné a spolubývajúci idú na dlhšie preč, tak kozy dojíme a dávame im vodu a jedlo.

Celá táto situácia nám v konečnom dôsledku poskytla pohľad do "zákulisia výroby mlieka" a teraz by som sa rád zameral na jeden z aspektov - a tým je neúmerná spotreba zdrojov v porovnaní s výživovým výsledkom pre človeka.

Momentálne sa bavíme o 3 dospelých kozách, z toho sú dve dojené, jedna má ešte pri sebe mláďa (v čase písania týchto riadkov je polovica júla), ale v dohľadnej dobe sa tretia koza asi začne dojiť tiež. A k nim ešte jeden (zatiaľ malý) capko. Minulý rok bola osádka trochu iná, ale počet väčšinu času zhruba rovnaký.

chov kôz
Stádko pochoduje na nástup

No a toto milé stádko má k dispozícii krásny veľký pozemok so stromami, susediaci s potokom. Chcete vedieť rozlohu? Zhruba okolo 3000 m2. No komu lepšie? Veď mnohí majitelia rodinných domov môžu len snívať o takom pozemku. Ale stačí to? No nestačí ... Tých 5 kôz je schopných priebežne celú túto rozlohu úplne spásť - ostanú len najpichľavejšie bodliaky a žihľava. Zrušia aj akékoľvek porasty kríkov, stromy sú vykosené do výšky cca 1,5 m (keď sa kozy postavia na zadné, celkom veľa dočiahnu). Keď padajú v jeseni jablká (vo vymedzenom priestore je aj sad jabloní), tak sa veselo pustia aj do nich. A z dlhej chvíle obžujú aj kôru z mladších stromov.

pozemok na chov kôz
pozemok na chov kôz
Pre predstavu veľkosti pozemku - fotky sú fotené z miest označených panáčikom, 180° proti sebe. Priestor je ohraničený hore na kopčeku elektrickým ohradníkom, dole potokom (ten ani nie je vidno). Na jednej strane je domček, na druhej to ešte pokračuje do kríkových húštin. Momentálne je to tam zelené, lebo veľa prší ... nebyť ale kôz, tak je to celé porastené asi tak 2 m vysokou džungľou.

Takže tých 3000 m2 s prižmúreným okom uživí 5 kôz tak 3 - 4 mesiace v roku. 2 - 3 na jar, keď všetko pučí a rastie ako divé, možno do začiatku leta, ak je dosť dažďa. Ak nie, tak všetko zožltne a kozy musia dlho hľadať nejaký ten zelený výhonok. No a potom asi ešte mesiac začiatkom jesene, keď zase viac zaprší a ochladí sa, prípadne ešte padajú jablká. A čo zvyšných 8 - 9 mesiacov? Je potrebné zabezpečiť ďalšie tony sena (odporúča sa okolo 500 kg na jednu kozu len na pokrytie zimných mesiacov, pričom niekedy potrebujú seno v menšej miere aj v priebehu ostatnej časti roka) - ktoré sú kosené z ďalšej obrovskej rozlohy lúk. A nehovoriac o tom, že kozy, ktoré sa doja, by to len čisto na sene a tráve nevykrývali - minimálne tie ešte potrebujú dokrmovanie zrnom (ovos, jačmeň, ...). V praxi ale zrno dostávajú všetky. Za rok sa spotrebuje u nás odhadom okolo 400 kg.

pozemok na chov kôz
pozemok na chov kôz
pozemok na chov kôz
Stromy s tenšou kôrou majú smolu ...

Pozemok 3000 m2 plus ďalšie tisícky m2 lúk, z ktorých sa kosí seno plus stovky kilogramov obilnín. Plus kopa práce okolo - dojenie, kŕmenie (hlavne v zime), strihanie paznechtov, údržba domčeka, pozemku, ... A výsledok pre konzumáciu? Počas asi 5 - 6 mesiacov denne okolo 4 - 7 litrov kozieho mlieka (z ktorého sa dá vyrobiť tak do kila syru) a na jar niekoľko kilogramov mäsa zo zabitých mláďat (väčšinou narodených capkov). Koľkých ľudí by to uživilo? Jedného na pol roka, keby jedol iba mlieko a sem-tam trochu mäsa?

A teraz si predstavte, že len ten pozemok, na ktorom kozy prebývajú (bez externých zdrojov - sena a zrna), by bol obhospodarovaný ako záhrada plus ovocný sad. Desiatky najrôznejších ovocných stromov, stovky bobuľových kríkov, vlašské orechy, lieskovce, ... Lán kukurice a zemiakov. Obrovský zeleninový záhon. Pomedzi to nejeden fóliovník či skleník. Iste, aj veľa práce, ale uživilo by to s vhodnými metódami uskladnenia aj 10 ľudí celoročne. A to ešte stále je v rezerve ďalšia obrovská rozloha lúky a obilniny.

pozemok na chov kôz
Tu bývala nepriechodná húština

Aký záver som vlastne chcel vyvodiť? Bez ohľadu na to, či považujete mlieko a výrobky z neho za nevyhnutné vo výžive človeka - za konkrétnou potravinou treba vidieť všetky súvislosti. Ide o všetky energetické vstupy. Nie je to len 250 g hutného syru, ktorý zasýti na dlhšie oproti nášmu dvojlitrovému smoothie. Za tým syrom je totiž obrovské množstvo potravy rastlinného pôvodu skonzumované danou kozou, ovcou či kravou. Potravy, namiesto ktorej mohli byť vypestované plodiny priamo pre ľudskú spotrebu s oveľa väčším energetickým aj výživovým prínosom. Akonáhle totiž dávame rastlinnú potravu živočíchovi a následne konzumujeme živočícha, drvivá časť vloženej energie z rastlín sa zmení na teplo a pre konečného konzumenta vo výsledku ostane iba zlomok. A ani nehovoriac o zbytočnej smrti v procese "výroby" - v tomto prípade napr. "nepotrebných" kozliatok, aby bolo viac mlieka pre dospelých cicavcov - ľudí ...

koza
Zaujímavosti
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
26-07-2016 07:43

Za článok palec hore a pridávam na doplnenie pár slov od Waltera Veitha https://www.youtube.com/watch?v=vN0ape6tGNE&index=14&list=PLSDt0N_mz0OHS3nsWiAUlQQtxBxBs2lN3
Informovať ma o nových komentároch
© 2017 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová