Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Rastlinná "Morca-della"

Autor: Petrík Dátum: 27.5.2015 Zobrazenia: 272 x
Rastlinná Morca-della

Ťažko povedať, či nasledovný recept ešte nikdy nikoho nenapadol (skôr asi áno). Ja som však po troche experimentovania naň prišiel sám a som na to patrične hrdý. :D Klasická morca-della je mäso-sójová zmes či omáčka na cestoviny. Až doteraz som bol presvedčený, že je to nejaký taliansky výmysel a naši výrobcovia ju napodobňujú. Teraz som s prekvapením zistil, že to je slovenský (resp. ešte československý) vynález - a dokonca aj vševidiaci ujo Gúgeľ ešte aj na 30 strane zobrazuje stále slovenské produkty. :D Tak som zase o čosi múdrejší.

Ale k veci – kým som ešte neriešil, čo do seba v podobe potravy dávam, morca-della bola mojím obľúbeným jedlom, či už kvôli chuti alebo pre jednoduchosť prípravy. Uvariť cestoviny, otvoriť a vykydnúť konzervu. :D Pri nedávnom experimentovaní s prípravou jedál som si však opäť spomenul na jej chuť a po troche ladenia sa mi podarilo ju napodobniť z čisto rastlinných ingrediencií. Takto pripravená je minimálne rovnako chutná, ale oveľa výživnejšia a ľahšie stráviteľná.

Takže, čo budeme potrebovať? (množstvá už štandardne zamýšľané pre nás dvoch, takže si to trochu vydeľte :D)
  • cca 250 g vlašských orechov v celku
  • cca 250 g cíceru (do originálnej ide sója, tak ak chcete, dajte tam tú)
  • asi kilo paradajok
  • no a cestoviny podľa obľuby – my preferujeme kukuričné bezlepkové Sam Mills (tu sme použili asi 700 g penne)
  • bylinky podľa chuti – v tomto prípade sme si dali pažítku
  • voliteľne - dve či tri štipky himalájskej soli a pokvapkať panenským oliváčom

No a to je všetko. Pri vytváraní našich jedál sa radi držíme jednoduchosti a minima ingrediencií. Ľahšie sa dáva pozor na správne kombinovanie potravín a umožňuje lepšie spoznať a zakúsiť ich jednotlivé chute.

A aký je postup?

Na cca 24 hodín vopred namočíme vlašské orechy a cícer do vody. V priebehu namáčania orechom jeden či dva krát vymeníme vodu – vyplavuje sa do nej horkosť zo šupiek. Už naozaj musíme napísať samostatný článok o pozitívach namáčania, nech to furt nerozpisujeme. :D

Rastlinná Morca-della - namočený cícer
Namočený cícer ...
Rastlinná Morca-della - namočené vlašské orechy
... a vlašské orechy Rastlinná Morca-della - ingrediencie

Pred konzumáciou dáme variť cícer, najlepšie priamo v tej vode, v ktorej boli namočené – je totiž plná vyplavených živín (a nechutí príšerne horko ako tá z vlašákov). Medzitým dohladka rozmixujeme paradajky s orechmi a dáme uvariť cestoviny. Keď je varená časť hotová, cestoviny scedíme a prebytočnú vodu z cíceru odporúčam zliať do nádoby, nechať trochu vychladnúť a pred jedlom vypiť (chutí ako polievočka). Cestoviny aj strukovinu necháme trochu vychladnúť – vlašské orechy obsahujú totiž veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré sú náchylné na tepelnú degradáciu. Keď sme si už dali toľkú prácu s namáčaním, nechceme ich predsa zničiť kydnutím na horúce cestoviny. Nakoniec to teda celé zmiešame a môžeme podávať.

Rastlinná Morca-della - príprava
Rozmixované paradajky s orechmi a uvarený cícer
Rastlinná Morca-della - výsledok
Rastlinná Morca-della - výsledok
A naservírované na tanieri
Dobrú chuť!

Petrík
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
16-04-2016 07:35

velmi zaujiimaveee.. ja mam jeden zlepsovak na setrenie casu na akekolvek strukoviny. Robim to hromadne. Najprv ponamacam rozne balenia fazule, ciceru, aj sosovicu, dam na 24h. Potom to kazde osve uvarim. Nasypem do sklenenych horcicakov, zalejem vodou z varenia (pripadne prevarenou), pridam troska octu a stipku soli kvoli konzervacii. Vsetko este sterilizujem. Vysledkom su moje vlastne fazulove, cicerove, sosovicove konzervy. Velice to ulahci pripravu akehokolvek jedla, ci uz clovek to dohodi k cestovinam, alebo len otvori takuto konzervu a k tomu dohodi nejaku tu zeleninku, semienka.. obed ci vecera hotova za par minut. Hlavne clovek vie, co v takej konzerve je.. Narobim toho milion poharov, vydrzia v pohodke aj mesiace, kym sa nezjedia. :)
05-10-2018 08:43

Uvarením čohokoľvek vzniká mŕtva hmota(bez enzýmov a stopových prvkov), sterilizáciou uvareného vzniká nekaziaca sa mŕtva hmota(mŕtva vláknina). Toľko ultra-raw-vegan pohľad na takýto "zlepšovák".
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová