Ako odšťaviť citrusy bez odšťavovača

Autor: Petrík Dátum: 26.11.2014 Zobrazenia: 2081 x

K tomuto spôsobu ma priviedla zhoda okolností. Máme síce starý komunistický mlynčekový odšťavovač, ktorý sa kvalitou odštavenia blíži tým moderným závitnicovým. Akurát však nebol po ruke a ani žiadny iný, keď som si chcel spraviť grepovú štavu, tak ma napadlo vyskúšať tento postup.

Ako prvé potrebujeme citrusy - v tomto prípade grapefruity.

Ošúpeme...

Nahádžeme do mixéra...

Rozmixujeme, netreba nejak extra precízne ani dlho, len nahrubo...

Výslednú gebuzinu precedíme cez sitko, ideálne s trocha väčšími otvormi (menej sa upcháva), je vhodné pretekaniu pomôcť aj miešaním lyžičkou...

Zo zobrazeného množstva grepov sa mi podarilo takto získať cca liter veľmi chutnej šťavy...

Zvyšná vláknina však ešte bola dosť mokrá, tak som ju dal do utierky a poriadne vytlačil. Podarilo sa mi získať ešte cca 250 ml štavy...

Zvyšok po odšťavení je ešte stále mokrejší ako zo závitnicových odšťavovačov, možno by z neho ešte nejaké to deci vyžmýkali...

Tak dúfam, že Vám znalosť tohto postupu niekedy pomôže a želám dobrú piť!

Petrík
Zaujímavosti
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová