Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Kukuričné penne s "pestom" z medvedieho cesnaku

Autor: Katka Dátum: 13.4.2015 Zobrazenia: 714 x

S prichádzajúcou jarou sa znovu začína prebúdzať príroda a postupne začína i sezóna výskytu "divokých" liečivých byliniek. Jedným z prvých zelených pokladov jari, na ktoré môžeme natrafiť, kým nové lístie na stromoch ešte nestihlo zatieniť zem pod sebou, je cesnak medvedí. Jeho vegetačné obdobie trvá len približne dva mesiace, a tak je vhodné tento krátky čas čo najviac využiť pre naše zdravie. :) Spočiatku ho nájdeme rásť v nižšie položených oblastiach vo vlhkých lesoch či na brehoch potokov, no neskôr (s menším časovým posunom) aj v lesoch na horách, keď zlezie sneh - výborná príležitosť vyraziť si do prírody a túto bylinku si natrhať. No dopestovať si ju môžeme aj doma v záhradke.

medvedí cesnak

Cesnak medvedí je veľmi prospešná, výživná a zároveň i chutná rastlinka - chuťovo niečo medzi pažítkou a klasickým cesnakom. Látky v ňom obsiahnuté zlepšujú napríklad priechodnosť krvi v cievach, znižujú cholesterol, pomáhajú pri tráviacich problémoch, chrípke, ochoreniach dýchacích ciest či pri bolestiach hlavy a mnohých iných ťažkostiach. Zbierame len mladé listy pred kvitnutím - neskôr sú už staré, vyschnuté a stráca sa ich liečivý účinok. Treba ich jesť čerstvé a surové, nie je vhodné ich tepelne upravovať ani sušiť - do varených jedál ich teda pridávame až na koniec. :)

Ja osobne medvedí cesnak zbožňujem a zvyčajne ho žujem len tak, keď sa motkám po záhrade alebo kdesi na túre. Využiť sa však dá v rôznych jedlách, a tak sa s Vami podelím o jeden z našich veľmi chutných receptov, kde sme túto bylinku použili - kukuričné cestoviny s "pestom" z medvedieho cesnaku. :)

Kukuričné cestoviny preto, že sú na rozdiel od pšeničných prirodzene bezlepkové, len kukurica a voda. O tom, prečo je prospešné obmedziť v strave lepok najmä vo forme klasických pšeničných výrobkov (koláče, pečivo, cereálie, ...), zrejme napíšeme časom samostatný článok, pretože je to dosť obsiahla téma. Za označenie produktov "bezlepkové/gluten free" si zvyčajne v obchodoch priplatíte poriadnu sumu a zároveň je ich zloženie častokrát "nič moc", a tak je najlepšie konzumovať hlavne celistvé potraviny (čerstvé ovocie, zelenina, orechy, semienka, strukoviny, obilniny bezlepkové alebo s nízkym obsahom lepku, ...), čím sa drahým bezlepkovým polotovarom elegantne vyhnete. No sem-tam sa dá v obchodných reťazcoch nájsť aj cenovo a zložením rozumná varianta - a to napr. cestoviny Sam Mills za cca 1,10eur/500g balenie - druhy od špagiet, cez kolienka, až po penne. Dostať ich kúpiť napr. aj v Kaufe, Tescu alebo v niektorých zdravých výživách. Už vieme, kde môžeme zohnať cestovinky, tak šup na recept ... :)

medvedí cesnak
Čo budeme potrebovať? (Množstvo záleží, koľko vás je a akí ste hladní :D - uvediem mierky na jednu večeru pre mňa a Petríka, čo by sa zvyčajne dalo podeliť asi medzi 4-5 ľudí.)

Na cestoviny a základnú omáčku:
  • 2 balenia (1000g) kukuričných "penne" cestovín Sam Mills
  • 1 balenie (500g) pasírovaných "passata" paradajok alebo čerstvé rozmixované paradajky (ak nám zrovna všetky nedošli :D)
  • 2 veľké mrkvy
  • miska mrazeného hrášku
Na "pesto" z medvedieho cesnaku:
  • mixér alebo food processor
  • cca 250g vlašských orechov (v suchom stave), namočených na 20-24 hodín vopred
  • požehnaný tanier listov medvedieho cesnaku - množstvo viď. foto :)
  • kvalitný panenský olivový olej cca 0,5 dcl
medvedí cesnak
Postup:

Vlašské orechy - nalúskame a cca 24 hodín vopred namočíme do čistej vody. Pred použitím o deň neskôr priebežne 1-2x vodu prepláchneme. Prečo je dôležité namáčanie klíčenia schopných "živých" semienok, orechov, zŕn? Pri namočení dochádza v orechu, celistvom zrne alebo semienku napr. k aktivácii klíčenia, odstráneniu enzýmových blokátorov, k zjednodušovaniu chemických väzieb u bielkovín (v reťazcoch aminokyselín) a oddeľovaniu glycerolu od mastných kyselín, atď. – čiže ide o akési “predtrávenie” – čo má za následok výrazne lepšiu stráviteľnosť a využiteľnosť živín a zároveň, v kombinácii so sacharidmi z ovocia (v prípade smoothies) alebo škrobmi (v cestovinách, pohánke, ryži, zemiakoch, ...), nespôsobuje výraznejšie výkyvy v hladine krvnej glukózy. Najlepšie si to otestujete sami na sebe – dajte si 100g nenamočených vlašákov len tak a na druhý deň 100g namočených a pozorujte rozdiely.

Cestoviny - jednoducho dáme variť do dostatočne veľkého hrnca vodu, počkáme kým zovrie a vhodíme cestoviny. Počkáme cca 12 minút, občas šibneme očkom do hrnca alebo premiešame a máme hotovo. Ak sme leniví umývať po jedle o jeden hrniec navyše, tak spolu s cestovinami dáme priamo variť aj nadrobno nakrájané mrkvy a mrazený hrášok - alebo ich dáme do samostatného parného hrnca/použijeme parák na parené buchty. :) Tiež necháme cca 12-15 minút. Keď máme oboje hotovo, jednoducho zmiešame zeleninku s cestovinami a pridáme k nim čerstvé rozmixované paradajky/balenie pasírovaných paradajok.

"Pesto" - do mixéra/food processora nahádžeme 24h namočené vlašáky s troškou vody, olivovým olejom a listami medvedieho cesnaku a rozmixujeme. Záleží, aký výkonný mixér máte - či bude výsledné pesto hladký kašovitý krém alebo nadrobno rozsekaná zmes. Keď máme hotovo, naberieme si za dve poctivé lyžice pesta do taniera cestovín a dozdobíme pažítkou zo záhradky. :)

medvedí cesnak
Nech sa páči, takto nám vyzerá výsledok.
medvedí cesnak
Dobrú chuť! :-)

Katka
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová