Petríkove pojednanie o mixéroch

Autor: Petrík Dátum: 5.11.2014 Zobrazenia: 2170 x

Na úvod trochu odbočím a objasním pojem k*rvítko. Čitateľ znalý v oblasti k*rvítok môže túto časť preskočiť. Vyčerpávajúci článok môžeme nájsť na Necyklopedii. V krátkosti, sú to súčasti zložitejších zariadení, ktoré majú zámerne kratšiu životnosť ako zvyšok - kvôli udržaniu odbytu výrobkov alebo servisu. Niektoré sa dajú vymontovať, resp. keď rozoberiete a zložíte zariadenie do funkčného stavu, tak to, čo vám ostane, sú k*rvítka. Iné sú bohužiaľ pevnou súčasťou, ako uvidíme neskôr v článku. Z vlastnej skúsenosti môžem uviesť príklad spínania ventilátora chladiča na nemenovanom francúzskom aute. Spínací prvok pozostáva z termistora, výhrevnej špirály, trochy elektroniky a celé je pri jazde ofukované prúdiacim vzduchom cez nejakú klapku. Špirála je do obvodu len tak kadejako nacvaknutá a samozrejme časom skoroduje a preruší kontakt s plošákom, následkom čoho sa ten spomínaný ventilátor nezapne ani keď sa motor varí. Oprava? 2 skrutkovače, kliešte, sprej na kontakty a 20 minút, ked viete čo hľadáte, zo 2 hodiny keď neviete :D . Oprava v servise? Pekných pár desiatok eur a X hodín času - tam asi celý ten blok menia za nový. Ale poďme teda už na samotné mixéry.

Na jar roku 2013 sa nám dostala do rúk kniha 12 krokov k surovej strave od Victorie Boutenko, v ktorej sme sa dozvedeli o mixovaní tzv. green smoothies (alebo smútiky ako ich teraz voláme). Ide o mix ovocia a rôznych druhov listovej zeleniny (špenát, mäta, žihľava, ...). Znelo to síce dobre, ale vtedy som si ešte nevedel predstaviť,

že budem jesť nejaké zelené slizy.
Katka však do mňa zo dva týždne hustila, tak sme sa nakoniec rozhodli to skúsiť.
A na to sme potrebovali mixér!
Prvé, čo bolo po ruke, bol nejaký malý tyčový mixér s príkonom asi 150W. Skúsili sme zmixovať akúsi kapustu a banány. Nuž, smútik to veľmi nepripomínalo, skôr asi šalát a ani pitné to veľmi nebolo. Tadiaľ veru cesta neviedla.

Na druhý deň som čosi popozeral na webe, ale z obrázkov bolo ťažko zhodnotiť. Večer sme teda vybehli do okolitých elektro predajní.

Do oka mi padol Proline MX60.

zdroj - internet
Vtedy stál 40 eur
a predávajúci ma našťastie presvedčil aj na záruku okamžitej výmeny za príplatok 10% ceny výrobku, čo bol vynikajúci krok, ako sme zistili neskôr. Na mixéri ma zaujali nasledovné veci:

•sklenená nádoba (čiže žiadna starosť s BPA)
•na prenos krútiaceho momentu je na hriedeli motora hviezdica z mäkkého polyméru, ktorý zapadá do tvrdého plastového protikusu a celé to má dostatočný priemer

Pri rotácii sa mäkká časť rozťahuje a pevne zapadá do protikusu, čo
významne znižuje opotrebenie aj hlučnosť.
Z tohto mixéra už boli smútiky veľmi jedlé/pitné a čoskoro sa stali hlavnou zložkou našej stravy.

Väčšina ovocia bola rozmixovaná pekne, trochu bol problém so zeleňou, občas ostávali hrubšie časti. Po zhruba 5-6 mesiacoch denného používania sa však zvuk Prolinu začal posúvať do výrazne podivných hodnôt a o pár dní mi Katka písala do práce, že nejak smrdí a pokazil jej smútik :D . Po príchode som sa na to pozrel a zistil, kde je problém -
ložisko hriadeľa čepelí sa úplne rozsypalo.
Následkom toho hriadeľ rotoval kadejako a spálil silikónové tesnenie pod čepeľami. Trocha som to porozoberal a zbadal som ďalší krásny prípad k*rvítka - to ložisko tam bolo úplne poddimenzované a jeho životnosť výrazne kratšia ako ostatných častí.
Tu sa osvedčila záruka okamžitej výmeny
a na druhý deň sme už mixovali v novom kuse. Scenár sa však opakoval, po 5-6 mesiacoch sa ložisko opäť odporúčalo. Výmena. Tretí kus vydržal dokonca len 2-3 mesiace, ale bolo to na jar, keď sme do smútikov dávali kopec divej zelene, tak to mohlo byť tým. Keď som ho bol vymieňať za štvrtý, už v predajni na mňa celkom čudne pozerali. Aj sám som si už hovoril,
že to treba vymyslieť nejako inak.

Zhrnutie mixéru Proline MX60:

Plusy:
- cena
- sklená nádoba (tým pádom žiadny BPA, aj keď bohvie čo je v tesneniach :D )
- prenos krútiaceho momentu (nižšia hlučnosť, vyššia životnosť)

- kvalita rozmixovania priemerná, trochu problém s divou zeleňou

Mínusy:
- životnosť ložiska (k*rvítko, pri dennom mixovaní cca 6 mesiacov)
- objem nádoby len 1,5l (väčšinu vecí sme museli robiť na 2 krát)
- prakticky žiadny rozdiel medzi stupňom 1 a 2

Takže sme začali používať štvrtý kus Prolinu a obzerali sme sa po alternatíve. Doma sme našli zabudnutú sadu Kenwood HB891, ktorej súčasťou bol aj ponorný mixér.


zdroj - internet
Už pri prvom pohľade som tam videl k*rvítko,
prenos krútiaceho momentu od motora na ponornú časť. Oceľový hriadeľ s maličkými krídelkami zapadajúci do plastového protikusu - to jednoducho nemôže dlho vydržať. Po prvých skúškach sme boli celkom prekvapení,
mixoval jemnejšie ako Proline.
Problém bol s mixovaním väčších objemov, muselo sa na viac krát. Motor mal dokonca väčší príkon ako Proline, čo sa ale Kenwoodu nakoniec stalo osudným. Keď som raz mixoval čosi hustejšie, uvaril som motor, pričom z vonku bol úplne studený. No predsa len 700W bez aktívneho chladenia a
dokonca bez tepelnej poistky!!!
Potom som sa ho pokúšal aj rozobrať a pozrieť, čo zhorelo. Veľmi úspešný som nebol, konštrukcia bola dosť jednorázová, tak skončil polorozobratý kdesi pohodený (v izbe v kýbliku od pomarančov :D ).


Zhrnutie mixéru Kenwood HB891:

Plusy:
- kvalita mixovania
- malé rozmery

Mínusy:
- prenos krútiaceho momentu (k*rvítko)
- absencia aktívneho chladenia (to sa asi nedá považovať za k*rvítko, vyplýva to z koštrukcie a použitia) a tepelnej poistky (to už je skoro k*rvítko)
- nepraktické mixovanie väčších objemov


Potom sme skúšali
ďalší ponorný mixér,
ktorý sa už dávnejšie používal v kuchyni, takže už mal niečo za sebou. Zvládol asi 3 smútiky, potom zaúradovalo k*rvítko - opäť prenos krútiaceho momentu. Plastový kus začal preklzovať na hriadeli. To sa mi síce podarilo opraviť priečnym prevŕtaním plastu aj hriadeľa a vložením hrubého drôtu, ale už to nebolo úplne vycentrované. Mixér sme odložili tam, kde bol, na príležitostné mixovanie polievok pre svokru.

Po týchto skúsenostiach som sa orientoval v ponuke ponorných mixérov, bol som si ich pozrieť naživo v predajniach a dospel som k nasledovnému:


Zhrnutie ponorných mixérov:

- ak je z jedného kusu, t.j. čepele sú na jednom hriadeli s motorom, výkon je nedostatočný, typicky 100-150W
- ak je z dvoch kusov, spoj hriadeľov je k*rvítko a nemá šancu vydržať dlhšie (a to som si ich obzrel ozaj veľa, ani jeden to nemal poriadne)
- výkonné motory nemajú aktívne chladenie, tým pádom je ľahké ich zavariť


Nakoniec som musel pripustiť, že poriadny mixér
lacný nebude.
Začali sme sa obzerať po profi výrobkoch - Froothie, Vitamix, Omniblend, BlendTec... Samozrejme na Slovensku nebolo nič poriadne dostupné, jediná značka s nejakým zastúpením bola Vitamix. Ostatné jedine zo zahraničia, kde je problém s prípadnou reklamáciou. U kamaráta som mal možnosť sa
na Vitamix pozrieť poriadne z technickej stránky
a aj naživo pri mixovaní. Konštrukčne sa mi páčil, nebolo vidieť žiadne k*rvítka. Odrádzala ma len cena. Pátrali sme po alternatívach, dumali. Nakoniec sme sa predsa len rozhodli vyčleniť 600 eur a objednať
Vitamix TNC 5200.

zdroj - internet
Bolo leto 2014 a u nás začala nová etapa smútikov. Ich jemnosť bola dovtedy nevídaná, nebol problém s hocijakou kombináciou ovocia a zelene. Dokonca sme začali robiť
ovocné zmrzliny či cestá na surové torty.
Hlučnosť je prijateľná aj pri mixovaní na maxime. Momentálne ho používame pár mesiacov, tak k životnosti sa zatiaľ vyjadriť neviem, ale k technológiám môžem:

•prenos krútiaceho momentu - masívna kovová hviezdica do kovového protikusu, dokonca sa sama centruje vďaka tomu, že nádoba je na vrchu uložená voľne
•ložisko hriadeľa čepelí je masívne, priemyselnej kvality (možno aj valčekové, do vnútra nevidím)
•motor s príkonom 1400W s veľkým ventilátorom a prietokom vzduchu (aj tak je možné ho prehriať napr. pri zmrzline, ale má tam aj tepelnú poistku a dokonca aj vlastný 8A istič)


Kamaráti, čo ho používajú už dlhšie, ho vôbec nešetria (niekedy mi z technického hľadiska vstávajú uši dupkom keď vidím, čo s ním stvárajú) a napriek tomu im bezchybne funguje.

Tak aby som zhrnul Vitamix TNC 5200:

Plusy:
- kvalita mixovania
- aktívne chladenie
- prenos krútiaceho momentu, ložiská
- 2l nádoba (síce plastová, ale podľa výrobcu BPA free)

Mínusy:
- cena
- veľkosť (je celkom problém ho niekde v kuchyni rozumne zmestiť)
- cena :)
- hmotnosť motorovej časti
- spomínal som už cenu?


Tak to je zatiaľ všetko, dúfam že vám tento článok pomôže pri prípadnom výbere mixéra.

Petrík
Zaujímavosti
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová