Prečo jeme 2 kilá jedla naraz?

Autor: Petrík, Katka Dátum: 1.6.2016 Zobrazenia: 3866 x

Kto sledujete naše fotky jedál na FB alebo nás niekedy vidíte jesť, neveriacky pozeráte na porcie, ktoré sme do seba schopní nasúkať. Občas padne aj otázka typu: "Ako to, že z toho všetkého nepriberiete?" alebo "Čo je na toľkom množstve zdravé?". A ako to už býva pri mnohých veciach, aj túto je ťažké vysvetliť jednou či dvomi vetami a na dlhé vysvetľovanie zvyčajne nie je čas. Všetko so všetkým súvisí, jedna téma úzko nadväzuje na druhú ... Preto píšeme nasledovné riadky - v kľude, s dostatkom času, obšírne - aby sme to aspoň Vám, ktorí ste sa k článku dostali, lepšie objasnili. :) Všetky informácie sa ale týkajú zdravých ľudí s plne funkčnými telesnými mechanizmami - poškodený žalúdok či pankreas určite treba brať do úvahy a čo-to tomu prispôsobiť. Hneď prvá vec, ktorú by sme radi vypichli:

Zdravý žalúdok má maximálny objem cca 2 litre

Pravdepodobne aj ten Váš. Samozrejme, môže sa to trochu líšiť v závislosti na veľkosti tela či pohlaví ... priemerný žalúdok dokáže mať objem od cca 7 dcl až po 2 litre. To znamená, že sa naraz doňho zmestia povedzme 2 kilá ovocia. S dvomi kilami napr. orechovej štrúdle by už bol problém, ale k tomu sa dostaneme ďalej. Teraz ale prejdime k inej veci:

pohánkové špenátové halušky
Pohánkové špenátové halušky - porcia pre nás dvoch k večeri po dlhom behu (recept)

Žalúdok je sval a dá sa trénovať

A naopak, sval, ktorý netrénuje, ochabne. To znamená, že keď žalúdok dostáva často malé dávky potravy (ako je teraz bežné výživové odporúčanie), nemá dôvod sa rozťahovať na veľké objemy a taktiež sa často ani úplne nevyprázdni medzi jedlami a nestiahne úplne. Logicky tým čiastočne stratí časť svojej pružnosti. Naopak, keď začne dostávať veľké dávky ľahko a rýchlo stráviteľného jedla, opäť naberie stratenú pružnosť a bude schopný naťahovať sa bez problémov do svojej maximálnej fyziologicky danej kapacity. My, keď sme začínali so zmenou stravy, tiež sme do seba dostali naraz tak dva banány a jedno jablko. Teraz je napr. green smoothie z 8 banánov, 4 jabĺk a 100 g zelene akurát. :) Katka napríklad na začiatku surovej stravy zvládla naraz cca 7 dcl smútika a ja 1 liter - no keď si žalúdok zvykol, tak ho bez problémov zjeme 1,6-2 litre každý. Ďalšiu položku sme už načrtli, takže:

Doprajeme žalúdku aj čas na oddych a regeneráciu

A to tak, že dodržíme veľké odstupy medzi jedlami. Žalúdok potrebuje určitý čas na to, aby spracoval konkrétne zložky potravy a posunul ich ďalej do tenkého čreva. Až tu sa reálne začínajú makronutrienty vstrebávať do krvného obehu - a preto informácia, ktorú žalúdok vysiela po vyprázdnení: "Som prázdny, som prázdny!", nie je signál hladu. Bohužiaľ, pri súčasnom spôsobe výživy a dostatku, sa často s hladom zamieňa. Opakujem, v momente vyprázdnenia žalúdka telo ešte len začína reálne vstrebávať živiny zo skonzumovaného jedla. Podrobnejšie o trávení tu. Keď žalúdok necháte na pokoji, tento otravný signál sa po chvíli vypne a znovu sa ozve až v momente, keď telo naozaj začne potrebovať prísun potravy - napríklad po poklese zásob pečeňového glykogénu. V tomto momente je už ale žalúdok oddýchnutý, zregenerovaný a pripravený pojať ďalšie až 2 litre výživného pokrmu. Čo nás privádza k ďalšiemu bodu:

poličky na ovocie
Naše zásoby ovocia zhruba na týždeň (ako to všetko nakupujeme?)

Konzumujeme ľahko stráviteľné a výživné potraviny

Čím menej je jedlo prekombinované a čím bližšie je daná potravina k svojmu prirodzenému stavu, tým má s ňou žalúdok menej práce. Zrelé ovocie sa trávi najľahšie a najrýchlejšie zo všetkých potravín. Taký smoothie z dvoch druhov ovocia a zelene si v žalúdku posedí desiatky minút, maximálne hodinku a už frčí do tenkého čreva odovzdávať živiny. Rizoto so zeleninovou omáčkou (a tým myslím ozaj zeleninovú - žiadna zápražka, osmažená cibuľka na oleji či nebodaj pre istotu nejaký syr) si počká hodinu či dve. Ale kombinácia vývaru s rezancami, knedlí, kapusty, falátu mäsa a zákusku (pre mnohých bežný obed) bude musieť v žalúdku hovieť pekných pár hodín, kým sa všetko spracuje a odošle do tenkého čreva. Podrobnejšie je táto téma rozobratá v článku o delenej strave.

pohánkovo-zemiaková pizza
Jednoduchá pohánkovo-zemiaková pizza - ingrediencie pre nás dvoch, (recept)- zjedená taktiež k večeri po dlhom behu

A Petrík si pri písaní týchto riadkov práve uvedomil, že naposledy jedol pred cca 16,5 hodinami (je 10:20, naposledy to bolo včera pred 18:00, zhruba 1,5 kila vegánskeho zemiakového šalátu). Tak bol zbaštiť asi 15 kusov zrelých kiwi (ako vyzerá dozreté ovocie?) a smútik zo 4 zrelých banánov, trochy trstinovej melasy a spiruliny. Dokopy aj cez dva litre, ale keďže kiwi jedol po jednom a každé šúpal, tak kým sa do brucha stihol dostať smútik, prvé kiwi už boli v tenkom čreve. A naspäť k článku.

Petríkova porcia sa možno zdá priveľká, ale keďže na nej prakticky nie je čo tráviť, žalúdok ostane roztiahnutý len chvíľu a zhruba za hodinu bude úplne vyprázdnený oddychovať. A makronutrienty sa v tenkom čreve budú pekne pomaly vstrebávať. A môžeme nadviazať na ďalšiu vec:

ovocné jedlo
Naša bežná porcia na jedno jedlo pre jedného - v takejto podobe vodnatého ovocia zväčša raňajky

Energetická hodnota potravín

Potraviny, ktoré tvoria základ nášho jedálnička - ovocie a zelenina v čo najmenej spracovanom stave, ale konieckoncov do veľkej miery aj obilniny a strukoviny - majú nižšiu energetickú hodnotu na jednotku hmotnosti kvôli vysokému podielu vody a vlákniny oproti hutnejším živočíšnym, spracovaným či prekombinovaným potravinám. Preto rastlinných plodín samozrejme treba zjesť objemovo viac. Klasická veta "Ja by som sa z ovocia nenajedol, za hodinu by som bol hladný." - no z jedného banánu aj my. Z desiatich to už ale ide. :D Keď ste zvyknutí jesť často malé porcie energeticky hutnejšieho jedla, tak Vám veľký objem ovocia s nižšou energetickou hodnotou príde klamlivý. Rýchlo naplníte žalúdok a myslíte si, že už ste sýty - na chvíľu áno, avšak už o hodinku či dve vám znovu škvŕka v bruchu. Problém nie je v ovocí, ale v tom, že nedokážete naraz zjesť energeticky dostatok z ovocia (zo zeleniny už ani nehovoriac, tá je energeticky ešte menej výdatná) kvôli malému objemu svojho žalúdka. To sa však dá naučiť. Čo nás privádza aj k otázke ...

Koľkokrát denne jeme?

Po tom, ako sme si postupne roztiahli žalúdky, sme si obaja vyladili jedenie 2-3x denne, po veľkých porciách. V dni, keď sme málo aktívni, nám stačí väčšinou jesť len 2x (obed, večera). V aktívnejšie dni je to zväčša 3x (+raňajky). Samozrejme, na nejakých dlhších výletoch či pretekoch sa pritrafí aj jedenie malých porcií viackrát denne či vyjedanie pomedzi alebo druhá večera po výkone. Nie sme otrokom pevného počtu jedál za deň a stravujeme sa intuitívne - jeme vtedy, keď sme hladní. No telo nám dáva pekne najavo, že mu častejšie jedenie nevyhovuje a že je dobré sa väčšinu času držať svojich zabehnutých koľají.

ovocná zmrzlina
Kto povedal, že vegáni nemôžu jesť zmrzlinu? Na vysokosacharidovej rastlinnej strave si jej v teplých mesiacoch doprajeme často a v množstve aj za fúrik

Na docielenie nižšieho energetického príjmu v málo aktívne dni s nízkym výdajom nezvykneme zmenšovať porcie svojich jedál, ale znížime počet jedál. Samovoľne, automaticky a bez núteného obmedzovania sa - na celistvých vysokosacharidových rastlinných potravinách sa krásne reguluje pocit hladu vs. aktuálny príjem/výdaj sám.

Najmä treba prihliadať na to, že dospelý človek, ktorý je v daný deň priemerne fyzicky aktívny, bez problémov energeticky spotrebuje cez 12 000 kJ (3 000 kCal). Poznáme aj kamarátov atlétov, čo spotrebujú denne aj 16 000 - 20 000 kJ (4 000 - 5 000 tisíc kCal) kvôli viacfázovým tréningom. Ak človek nerobí nič, je to aj tak cez 8 000 kJ (2 000 kCal) denne. Poďme sa nadnesene pozrieť na to, koľko ovocia či iných rastlinných plodín by bolo potrebné zjesť za priemerne aktívny deň na pokrytie energetickej spotreby 3000 kCal - napr. podľa kalorickej tabuľky cronometer.com ...

Nuž, 3000 kCal je približne 30 stredne veľkých banánov - presnejšie cca 3,5 kg ošúpaných banánov (šupky vážia dosť veľa). Alebo, ak sa zameriame na pomaranče, je to cez 50 kusov strednej veľkosti (až 7 kg ošúpaných pomarančov). Jabĺk by to bolo 6+ kg a červeného melónu až 10 kg dužiny (prirátajte hmotnostne ťažkú šupku). Varených zemiakov v šupke zhruba 3,5 kg. :) Ak by sme mali zájsť do vôd zeleninových, tak čisto mrkvy by sme museli zjesť 8 kg a napr. špenátu až takmer 14kg! Je nám jasné, že na 30 banánov alebo 50 pomarančov za deň má chuť málokto a ani my ich nezjeme toľké množstvá. Aj keď počas horúcich letných dní máme niekedy chuť byť celý deň len o vodnom melóne a vtedy veru tých 10 kg spráskame každý (zvykne byť 1kg po 22 centov) - je to chutné, osviežujúce a parádne to odľahčí na tele aj na duši. :) Akurát strávite pol dňa jedením, takže byť len o melóne je časovo nepraktické. :D Stravu si skladáme z veľkého množstva ovocia, zeleniny, zemiakov, ryže, obilnín a strukovín atď. a v jednom jedle dávame cca 4000 kJ (1000 kCal). Nepotrebujeme si to pri každom jedle počítať, máme to po toľkých rokoch v oku. No snáď Vám to môže poslúžiť ako pekná ilustrácia toho, že sa s našimi obrovskými porciami jedla rozloženými do 2-3 chodov za deň vlastne vôbec neprejedáme ani nemáme pásomnicu (ako si niektorí myslia), iba pokrývame základné energetické nároky našich tiel. :)

Petrík samozrejme zje v priemere viac ako Katka, ale nie až tak výrazne. Spomínané Petríkove kiwi, banány a melasa mali dokopy energetickú hodnotu okolo 5600 kJ (1400 kcal), čo zhruba zodpovedá bežnému trojchodovému obedu "vo výkrmni u babky". :) Tak si to zrátajme - polievka 350 ml, falát mäsa 200 g, zemiaky 300 g, zeleninová obloha 150 g, zákusok 100 g ... to máme dokopy zhruba 1100 g. Ale obed treba aj niečím spláchnuť, najlepšie pol litrom kofoly či pivka. Tadá, zrazu sme dostali do žalúdka už 1600 g. Stále vyzerajú dve kilá ovocia tak horibilne? Samozrejme, voda na zapitie bežného obeda je v ovocí už zahrnutá - takže vo výsledku sú objemovo dané jedlá podobné. Akurát ten trojchodový obed sa bude tráviť hodiny a vyžiada si obrovský prísun krvi do tráviaceho ústrojenstva a ak sa bude podobný scénar opakovať príliš často po niekoľko rokov, na problémy má človek zarobené. Čo nás privádza k ďalšej myšlienke:

smoothie
Smoothie pre jedného

S prázdnym žalúdkom sa funguje lepšie

Tráviaca sústava je bohato zásobovaná krvou pomocou hustej siete ciev. Okolo 30% srdcového výdaja môže pretekať práve tadiaľto. A keď sústava naplno pracuje, tak si z tej krvi zoberie aj potrebné množstvo kyslíka. Tak si predstavte, že zrazu máte pre zvyšok tela o tretinu kyslíka menej. To je dôvod, prečo sa po "dobrom" jedle cítime unavení a najradšej by sme spali. Tráviaca sústava si však berie príslušný podiel kyslíka stále - ale čím má menej práce, tým menej. Preto z tohto hľadiska ideálny stav je nemať tam skoro nič (alebo ľahko a rýchlo stráviteľnú potravu) - a mať tak k dispozícii viac krvi pre svaly a mozog. A plynule môžeme nadviazať na ďalšiu tému:

Zapojenie prirodzených regulačných mechanizmov tela

Ľudské telo je zázrak biochémie a biomechaniky. Má nespočetné množstvo mechanizmov na vlastnú regeneráciu, rast, zásobovanie, ... a z hľadiska energetického výdaja funguje ako akumulátor. Keď je energie dosť, ukladá sa do zásoby, keď menej, tak sa zo zásob čerpá. A tými zásobárňami sú pečeňový a svalový glykogén, tukové tkanivo a svalové bielkoviny. Keď je však telo neustále bombardované prísunom živín z jedla, tieto mechanizmy ochabnú a ich využitie nebude také pohotové a flexibilné. Naopak, keď telo dostáva plnohodnotnú výživu a dostatok energetickej hodnoty, ale s väčšími časovými odstupmi, tieto mechanizmy sa môžu neustále zapájať do hry a pohotovo regulovať príjem a výdaj energie. Táto téma je sama o sebe bohovsky obšírna, ale v krátkosti spomeniem napríklad zväčšenie zásob pečeňového a svalového glykogénu, vyššiu schopnosť svalov spaľovať mastné kyseliny z tuku či prechod do stavu ketózy.

chia puding a smoothie
Chia puding a smoothie

Dnes sa často odporúča prijímať potravu častejšie a v menších dávkach - vraj aby sa zrýchlil metabolizmus. Práve naopak - telu treba dopriať aj časové úseky s nedostatkom živín, aby sa ukladacie mechanizmy preklopili na čerpacie a naopak. A s tým logicky súvisí:

Jedzme vtedy, keď sme hladní

Nie o 12:00, lebo to tak robia všetci a tak je to "správne" a tak sa to zvykne. Máte ráno stiahnutý žalúdok a raňajkujete s nechuťou? Tak neraňajkujte. Dajte si prvé jedlo o desiatej, najedzte sa do prasknutia (vhodných potravín) a obed o dvanástej vynechajte. Naopak, ste ráno hladný ako vlk? Prosím, naládujte sa či už dvomi kilami ovocia alebo ak Vám to viac vyhovuje, menším objemom koncentrovanejšej potraviny. Ale konzumujte celistvé, nespracované a nepomiešané potraviny. A Vaše telo Vám bude vedieť samo veľmi dobre povedať, čo, kedy a koľko vlastne chce.

A za zmienku stojí ešte jedna vec:

Sacharidové jedlá neprodukujú priamy signál nasýtenia

Zažili ste niekedy pocit pri mastnom jedle, napríklad šišky či maslové koláče, že už do seba nedostanete doslova ani hlt? Je to prirodzená regulačná slučka - tukové jedlá sú jednak príliš energetické a na strávenie potrebujú žlčové kyseliny, ktorých je v danej chvíli k dispozícii len obmedzené množstvo. Aby ste teda do seba nedostali toho viac, ako je tráviaca sústava schopná spracovať, máte okamžitú nechuť v jedle pokračovať. U koncentrovanejších bielkovinových jedál funguje podobný efekt, aj keď menej silný - tu sa telo zase bráni nadmernému príjmu bielkovín (-> aminokyselín), ktoré by museli byť pred energetickým využitím zložito deaminované. Naproti tomu jedlá, ktoré majú nízky podiel bielkovín a tukov, takúto "stopku" nemajú a môžete si žalúdok naplniť do maximálnej kapacity.

Aby som tu len netáral o nejakej stopke - z biochemického hľadiska za to môže hormón cholecystokinín (CCK), ktorý je produkovaný v celom tenkom čreve - ale najviac hneď za žalúdkom, v dvanástniku. Tento hormón má niekoľko úloh. Niektoré priamo súvisia s trávením - spomalenie vyprázdňovania žalúdka, stimuláciu sekrécie enzýmov z pankreasu a vyprázdnenie žlčníku. Ďalšou úlohou je signalizovať mozgu pocit nasýtenia. No a vylučovanie hormónu CCK je stimulované práve prítomnosťou produktov trávenia tukov - mastných kyselín s dlhým reťazcom a produktov trávenia bielkovín - aminokyselín. Sacharidy naopak tvorbu CCK podnecujú iba minimálne.

raw torta
Ingrediencie na surovú (raw) tortu - tú sme ale nezjedli naraz práve kvôli "stopke" (recept)

Tento mechanizmus ale správne funguje len pri potravinách v ich celistvom a čo najmenej spracovanom stave. Napríklad pri nenamočených orechoch alebo tukovitých semiačkach tráviaca sústava detekuje veľký podiel tuku a bielkovín a vydá povel stop, aby všetko vedela v pohode stráviť. Pri ovocí (sacharidové jedlo) signál nevydá, lebo ho môže zjesť koľkokoľvek a stále to bude zvládať. Problém ale nastáva pri spracovaných (tu už môžeme zaradiť napr. aj sušené ovocie vo väčšom množstve), prekombinovaných jedlách. V sladkých zákuskoch, koláčoch, doboškách, čokoládach býva často zároveň so sacharidmi (hlavne bielym rafinovaným cukrom) aj veľký podiel tuku, ktorý však sacharidy v žalúdku akoby maskujú a vo výsledku zjete viac, ako telo dokáže v danom momente spracovať. Podobný efekt maskovania nastáva aj pri konzumácii viacerých chodov a druhov jedál naraz.

Náš jedálniček však pozostáva hlavne z potravín v ich prirodzenom a nespracovanom stave a dodržiava princípy delenej stravy, preto sa nemusíme obávať "prejedenia". U ľahko stráviteľných sacharidových jedál je v poriadku zjesť ich do maxima kapacity a u bielkovinových a tukových potravín (konzumovaných samostatne) sa dostaví "stopka", keď má telo dosť.

raw till four večera
Ryža natural a šošovica namočené na 24 hodín vopred (Prečo je dobré namáčanie?), k tomu parená zelenina podľa chuti

Maximálne nám vyhovuje celistvá vysokosacharidová rastlinná strava

Možno si položíte otázku - Keď majú celistvé rastlinné potraviny nižšiu energetickú hodnotu a treba ich zjesť veľa na zasýtenie, nie je proste jednoduchšie a lepšie siahnuť radšej po hutných živočíšnych či spracovaných potravinách v menších porciách?

Podľa našich skúseností nie. Napríklad po tom, ako si Katka v minulosti prešla 20 kg nadváhou, jo-jo efektom po diéte, bulímiou a zdravotnými problémami (trávenie v čudu, žlčníkové záchvaty, ...), ktorých príčinu bližšie rozpisuje v článku Môj príbeh alebo Čo ma viedlo k zmene stravy?, je pre ňu veľmi ľahké priberať rýchlo na váhe a cítiť sa fyzicky aj psychicky zle po "nesprávnych" potravinách či ich kombináciách. Klasická a živočíšna strava jej už nedokáže poskytnúť plnohodnotný pocit zdravia a stabilnú váhu, ale vysokosacharidová rastlinná s nízkym obsahom tukov (tzv. "whole foods high carb low fat vegan diet") áno - na nej nepociťuje žiadny zdravotný problém. Katka si vtedy síce stihla pokaziť zdravie za jeden rok, no mnohí ľudia si podobnými problémami začínajú prechádzať až po 40. či 50. roku života a myslia si, že to patrí k veku a už sa s tým nič nedá urobiť. Nuž, dá ... Detailnejšie je to na viacero článkov.

Vec sa má tak, že ak ste zdraví, tak pri konzumovaní živočíšnych a spracovaných potravín musíte sledovať a obmedzovať svoje porcie, inak si v dlhodobom hľadisku neudržíte svoju postavu a s tým súvisiace zdravie. To vidieť na väčšine populácie s vekom. Ak zdraví už teraz úplne nie ste, tak to udržiavanie bude ešte ťažšie. A budete s vekom musieť čoraz viac zmenšovať porcie. Do malej porcie jedla - a ešte k tomu spracovaného, sa však "nezmestí" dostatok výživy - vitamínov, minerálov, antioxidantov a pod. S tým bude neskôr súvisieť nedostatok týchto látok v tele a zdravotné následky. Naproti tomu - na celistvej rastlinnej strave sa nemusíte báť, že zjete priveľa. Skôr si zo začiatku treba dať pozor na to, aby človek vedel zjesť dostatok (úvod článku o objeme žalúdka a energetickej hodnote). Akonáhle sa v tom ale zabehnete, tak je jednoduché skrz toľké množstvá rastlinného jedla prijať do tela aj všetky potrebné látky na udržanie pevného zdravia aj v neskoršom období života (a vlastne v každom). To nie sú len naše postrehy, ale aj tvrdenia mnohých svetových odborných inštitúcií - viď. tento článok alebo konkrétne stanovisko Academy od Nutrition and Dietetics (v minulosti pod názvom Americká dietetická asociácia).

ovocná zmrzlina

Celistvá vysokosacharidová rastlinná strava ponúka SLOBODU - nie je totiž po zdravotných problémoch, diétach a nadváhe, spôsobenej nevhodným jedlom, psychologicky nič lepšie ako hojnosť a dostatok na tanieri a v žalúdku. Bez strachu, či si hento môžem dať a či z tohto nepriberiem. Bez kontrolovania porcií. Po bulímii, neznášaní a milovaní jedla v jednom je krásne vychutnať si obľúbené pokrmy bez obmedzovania. Nie sem-tam, ale pravidelne a niekoľkokrát do dňa. Hojnosť bez negatívnych následkov. Veď kto môže napr. zjesť viac ako 1 kg fantastickej zmrzliny naraz bez problémov? My áno. A o pozitívnom dopade tejto stravy s ohľadom na etické, enviromentálne a ekologické otázky ani nehovoriac ...

Takže preto jeme aj 2 kg rastlinného jedla naraz ... To by bolo prezatiaľ všetko - je to tak obšírna otázka a téma, že nie je možné spísať ju v pár riadkoch. Takže ak ste to dočítali až sem, tak Vám ďakujeme. :)

a
Zaujímavosti
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
03-06-2016 13:09

Super janurky.., veľmi zaujímavý a podnetný článok (y) Ďakujem :)
03-06-2016 13:24

Ďakujeme aj my, Mirko! :)
03-06-2016 14:12

Uz dlhsie rozmyslam ze skusim prejst na tento sposob stravy myslim ze som k tomu blizsie len musim o tom nieco zistit ako a co mam robit :-)
03-06-2016 14:21

Fuči, ak by si potrebovala niečo konkrétne zistiť alebo mala otázky, tak radi poradíme, ak budeme vedieť. :) Záleží, aj čo ti chutí a robí dobre - napr. nemusí to človek nutne robiť na toľkom ovocí, ak mu viac vyhovujú zemiaky, obilniny a strukoviny. Alebo potom ľudia robia aj ešte viac surovú variantu a idú ešte viac do ovocia aj k večeri. Tých detailov je mnoho, ktoré si sama nastavíš podľa seba a ktoré ti budú dlhodobo vyhovovať. :) Základ je ale v čo najmenej spracovaných potravinách ... :)
03-06-2016 15:19

zaujímavý článok s racionálnymi názormi na stravovanie. A keďže iba začínam s podobným typom stravovania, sú v ňom aj zaujímavé tipy a rady. A aj za tie vám obidvom ďakujem :)
02-11-2016 23:36

Veľmi fajn článok. Páči sa mi ako Vám to všetko funguje a je to aj rozumne popísané. Už poškuľujem o nejakých novinkách ktoré by som od Vás prebral. Lenže, problém je, že ma fascinuje absolútne všetko jedlo a aj mi chutí (či už je to mäso, alebo ovocie, pečivo, ovocie a zelenina a syry; milujem vegetariánsku stravu ale aj viedenský rezeň a pečenú hus. Zbožňujem lasagne ale aj tofu) . Netvrdím že jedlo musím mať v mega dávkach, ale neviem si predstaviť život bez toľkej pestrosti. Toľko svetových kuchýň, toľko ingrediencií, toľko postupov prípravy, techník a pod. Plus ďalšia moja srdcovka: pivo. Tak toho sa teda nevzdám. Len pre doplnenie: netrpím nadváhou, strašne rád behám, momentálne už vyše roka pravidelne, nesmierne rád varím a milujem pivo. Je niečo, čo by ste mi mohli odporučiť z Vašich tipov a pritom by som sa nemusel vzdať mojich záľub? Alebo je to už tak, že časom teda budem mať problémy (či už väčšie alebo menšie) s trávením a budem sa musieť viac a viac obmedzovať? Váš blog pritom žeriem (a na jednom preteku som sa dal do reči s Peťom Knížatom a povyzvedal sa o Vás viac, keďže som z blogov vedel, že ste kamoši), ale zároveň mám v sebe protichodné pochody, ak si predstavím, že by som mal prejsť vyslovene len na takýto jedálniček. Budem vďačný za akékoľvek postrehy, rady alebo odporúčania.
07-11-2016 06:59

Ahoj Milan, ťažko sa radí takto na diaľku. Každá zmena musí vychádzať z Teba, musíš s ňou byť stotožnený. Inak to bude len, ako sám hovoríš - viac a viac obmedzovať (sa). Keď ale budeš mať vytýčený cieľ , budeš cítiť, že to robíš tak, aby ťa to napĺňalo, nakoniec zistíš, že to vôbec nie je obmedzujúce, ani si sa vlastne nemusel ničoho "vzdať". Zmena možno príde postupne, časom. Ale môže to byť aj zo dňa na deň, ak to tak bude potrebné.
A aby som dodal aj niečo konkrétne - ja tiež rád pripravujem jedlo, kombinácie, chute ... Ale aj tak sa nám po čase najviac osvedčilo jesť úplne jednoduché veci a v podstate "stále dookola" - v rámci jedného jedla len jeden či dva druhy ovocia, varené jedlá len zo 4 - 6 ingrediencií. Naše telá aj chute to jednoducho začali pýtať v takej podobe. No a pivo? Takisto ho mám veľmi rád ... a v poslednej dobe mi akosi prestáva chutiť. Samo od seba ...
07-11-2016 21:37

Stratiť chuť na pivo? ??!!! :oooooooooo To musí byť strašné :))) Dúfam sa mi to nikdy neprisnije, nieto ešte stane :) Bože chráň :D Každopádne ďakujem za zhliadnutie komentu a šalamúnske rady :D
11-01-2017 14:19

Ahojte, ďakujem za fajn článok, písaný veľmi zaujímavo a hlavne zrozumiteľne. Preskákala som si už kadečím, dlhé v podstate už roky som fungovala na low carb strave. Funguje, ale bolo to celý čas také, že pár mesiacov nízke sacharidy (väčšinou až keto), potom ale prišlo obdobie, že proste tie sacharidy chýbali, začalo to ovocím, primiešali sa prílohy, bohužiaľ v kombinácii aj s tukmi a bielkovinami v kombinácii. Momentálne som som o niečo cez 20 kg ľahšia, no stále ešte čosi dole potrebujem dať, na low carb už sa mi nechce. Posledné asi 3 mesiace som experimentovala s postupným minimalizovaním/vylúčením mäsa, fungujem štýlom pondelok-piatok veganska strava, cez víkend by som povedala vegetarián, to si príležitostne dám nejaký syr/vajíčko. Problém občas nastáva cez týždeň, nejak do seba neviem dostať dostatočný príjem. Raňajky veľmi neberú, takže prvé jedlo mávam okolo 10-11, čo je už po krátkom HIIT pred prácou, zvládam tak 4-5 banánov. Okolo tej 13 dám nejaké 4-5 jabĺk/hrozno/mandarinky, proste iné ovocie. No a potom neskôr aj som hladná, ale už veľmi nejem, lebo cca 17-20 tak tri 3-4x v týždni leziem, v dni keď neleziem tak behám, takže potom mám už len neskoršiu večeru, väčšinou okolo 20 (preto nechuť na skoré raňajky), kedy zjem porciu ryže (odhadom okolo 510g v suchom stave) s kadejakou zeleninou. Po prečítaní článku som si len tak zo srandy nahodila to čo jem do kalorických tabuliek a výsledok bol strašidelne nízky. Asi by som s tým mala niečo robiť a dotlačiť tam viac jedla hlavne okolo obeda, lebo sa odpálim. Akurát mám tak nejak z predchádzajúcich skúseností strach to "preháňať", aby to váhovo nevyskočilo zase hore...
Informovať ma o nových komentároch
© 2017 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová