Divoký púpavový smoothie

Autor: Katka Dátum: 15.4.2015 Zobrazenia: 4207 x

Jar už dúfam prišla v plnom prúde a môžeme sa tešiť na šíriace sa krásne zelené farby naprieč prírodou. :) Znovu začína rásť aj jedna z našich obľúbených divokých byliniek do "green smoothies" - púpava lekárska. :)

Púpava je rastlinka veľmi výživná, liečivá a zároveň je u nás bežne všade rastúca, zhruba od apríla do októbra. Nájdeme ju na dvoroch a záhradách, poliach, lúkach, trávnikoch či popri cestách a chodníkoch. Neprávom sa jej dostáva trochu hanlivého názvu "burina" a čelí sústavnej likvidácii od záhradkárov (nedajbože aj chemickými postrekmi), hoci sa dá využiť veľmi prospešne pre naše zdravie. Podporuje totiž trávenie, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, pri cukrovke, chudokrvnosti, zvápenatení tepien či hemeroidoch. Napomáha látkovej premene, a obsahuje hodnotné látky (triesloviny, bioflavonoidy, ...), vitamíny B, C a ďalšie, zelené farbivo chlorofyl, minerály a má antioxidačné účinky. Zbierať môžeme celú rastlinu aj s koreňom alebo len koreň, vňať, listy a kvety. Z mladých listov sa zvykli pripravovať vitamínové šaláty a z kvetov domáce víno.

púpava lekárska

Takže ja osobne púpavu rozhodne ako "burinu" neberiem a rada ju používam napr. vo forme odvarov (celú rastlinu) na pokožku - tvár či ruky, alebo listy s kvetmi mixujem s ovocím vo forme zelených smútikov. Púpava chutí zvyčajne horko, no v kombinácii so sladkým zrelým ovocím vytvára veľmi chutnú nezvyčajnú kombináciu, na ktorú sa mi zvyknú už vyslovene zbiehať slinky - najmä po zimných mesiacoch, prevažne na kupovanej zeleni (špenáty, šaláty, ...), ktorá je menej nadupaná živinami. S Petríkom sme si ale minulý rok začali priebežne robiť aj zásoby sušených listov na zimu do fľašiek - púpava, žihľava, skorocel, ..., čo sa nám dosť osvedčilo, takže v tom budeme pokračovať aj tento rok, no snáď v ešte oveľa väčšej miere. :)

No poďme k samotnému receptu na púpavový smútik ...

Čo budeme potrebovať? (množstvo, tak ako vždy, na 2 litre objemu - 1 porcia pre mňa ako celé jedlo, 4 až 5 porcií ako chuťovka ku klasickému chodu)

ingrediencie na púpavový smoothie
  • mixér
  • 3 až 4 dcl čistej vody
  • 8 zrelých banánov
  • 3 zrelé hrušky - ak nemáme domáce, ale kupované, odporúčam druh Abate (zo skúsenosti tento druh najlepšie dozrieva aj chutí)
  • listy alebo aj kvety púpavy (množstvo viď. obrázok - na začiatok aj menej, napr. polovicu, nech zistíte ako sú na tom vaše chuťové poháriky s horkosťou)
  • voliteľné - citrónová šťava, 1 PL medu, mletá škorica, 25g vopred na 24 hodín namočených orechov, ...
Postup:
ingrediencie na púpavový smoothie

Tak ako vlastne pri všetkých smútikoch, jednoducho nahádžeme všetky ingrediencie spolu s vodou do mixéra a rozmixujeme do čo najhladšej konzistencie. Pri ponorných typoch mixérov možno bude potrebné mixovať takéto množstvo ingrediencií na viackrát alebo použiť viac vody. A keď máme hotovo, šup s pohárom niekam na slniečko alebo s fľaškou smútika do prírody. :)

púpavový smoothie

Tentoraz nám smútik zrejme vyjde na peknú poctivú zelenú farbu. :-) Myslime pri jeho jedení na to, že aj keď je to konzistenčne skôr nápoj ako jedlo, je potrebné ho konzumovať dostatočne v kľude, prevaľovať chvíľu so slinami v ústach ako pri žuvaní klasického jedla, aby sa smútik trávil čo najlepšie.

púpavový smoothie

Pre viac informácií alebo receptov na rôzne zelené smútiky zavítajte ešte SEM alebo na recept z Jedálnička bežca.

Dobrú chuť! :-)

Katka
Zaujímavosti
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
06-04-2016 12:48

Ahoj! Tie sušené listy potom pridávate do smoothie v celku, alebo ich nejako upravujete?
07-04-2016 08:16

Ahoj Jani, sušené listy v podstate v celku - oni sa dosť rozmrvia už len tým, že s nimi začneme manipulovať. Prosto nahádžeme do mixéra ako príde a mixér domixuje do hladka. :)
07-04-2016 09:58

Ďakujem! Určite zvýšim množstvo a druhy byliniek, čo zvyknem sušiť...;)
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová