Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Kukuričné linecké pečivo/rožteky

Autor: Katka Dátum: 11.1.2015 Zobrazenia: 164 x

Úvod a záver v tomto receptovom článku nechávam zámerne zhruba rovnaký ako v recepte na Vegan pohánkové rožteky, pretože sa u nás pripravovali naraz, podobným postupom a surovinami. :)

Posledné Vianoce (2015) sa u nás, Janurčiat, niesli "v klasickejšom" duchu - v zmysle takom, že sme asi po vyše dva a pol roku znovu ochutnali aj pečené sladké koláče, ktoré sa u nás doma vypekali. V rámci jedného roku na surovej strave a ďalšom asi 1,5 roku s varenými večerami sme si síce sem-tam pripravovali "raw vegan" torty, zákusky či palacinky, ale na bežné "sladkosti" sme vďaka veľkému množstvu sladučkého zrelého ovocia nemali vôbec chuť. A chvalabohu stále ani nemáme, a to priam milujeme sladké. :) Avšak ...

Mamina doniesla od kolegyne z práce (ďakujeme :)) pár receptov na sladké "bezlepkové" pečenie. Dva z nich aj napiekla. Ingrediencie v receptoch majú snahu o zdravší ráz - bez bieleho cukru, pšeničnej múky, a podobne. Avšak nie všetky boli rastlinné - resp. pri tuku bolo na výber, aký sa má použiť. Takže sme to s maminou ľahko posvojštili na rastlinnú nôtu použitím kokosového oleja. Ten zároveň dobre znáša aj vysoké teploty, čo sa pri pečení dosť hodí. Potešilo ma, že počas sviatkov bude pre všetkých k dispozícii aj zdravšia varianta a celkom ma zaujímal experiment, čo naše telesné schránky povedia po takej dlhej dobe bez vypekaných koláčikov. Takže sme čosi z toho počas večerí uzobli - chutilo a nezruinovalo nás to, aj keď radšej väčšinu času ostaneme bez toho. :D

Ale ak sa chystáte čosi piecť a chcete to kúsok zvýživniť, odporúčam tento recept. :)

Čo budeme potrebovať?
  • 450g kukuričnej múky (v Jednote by mali mať 500g balenie za menej ako 1 euro)
  • 210g kokosového tuku/oleja
  • 80g sladu (kukuričný, ryžový, ... - my sme použili ryžový, ten ale obsahuje malý podiel fermentovaného jačmeňa, a teda zrejme aj "zanedbateľné množstvo" lepku - čo však stále môže byť nevhodné pre celiatikov)
  • citrónová šťava alebo kôra z bio citróna
  • voliteľné: 1-2 zrelé (bodkované) banány - pre prípadné zlepšenie konzistencie cesta
  • voliteľné: 3 PL nepraženého kakaa - na časť cesta, ktorú chcete hnedej farby a kakaovej chuti :)


Postup:

Zmiešame tuk, slad a postupne pridávame múku. Vypracujeme tuhšie cesto (môžeme dodatočne pridať rozmixované banány na úpravu konzistencie) a necháme cca hodinu odležať v chladničke. Polovičku cesta môžeme nechať len takto a do druhej polovice môžeme primiešať ešte nepražené kakao. Namúčime formičku a tvarujeme rožteky, kolieska alebo vyvaľkáme a povykrajujeme na linecký štýl. My máme takúto parádnu drevenú formičku na rožteko-kolieska. :)



Pečieme na 150 stupňov cca 15 minút, pokiaľ okraje zľahka nezružovejú .

Kto to tak cíti, môže po upečení obaliť rožteky napr. v roztopenej čokoláde (vymiešaný zahriaty kokosový tuk s nepraženým kakaovým práškom) alebo v niečom podobného štýlu. :)

A máme výsledok - prajeme dobrú chuť!



Nuž a na záver, zdravšie či nie - stále sa jedná o "zbytočné sladkosti" v jedálničku s príliš vyrovnaným pomerom množstva sacharidov (múka, slad,) a tuku (olej), čo pri častejších opakovaniach nemusí robiť dobrotu. A niekomu už ani pri jednorazovom pokuse, žiaľbohu alebo chvalabohu. :D Tomu sa aj my v strave väčšinu času zámerne vyhýbame a držíme si príjem tukov na nízkom dennom percentuálnom pomere (5-15%). Prečo sme presvedčení, že je to dôležité? Dočítate sa vo viacerých našich starších článkoch, napr. v článku Tuky vs. sacharidy.

Ako príležitostná maškrta sú však tieto rastlinné kukuričné rožteky a linecké pečivo (či im podobné) oproti bielej klasike "cukor-tuk-múka" určite výživnejšia a menej nezdravá voľba. Tieto Vianoce sa u nás pripravovali ešte dva druhy rastlinných zákuskov - Pohánkové rožteky a Nepečené čokoládové guľky. Tak ak niektorý z nich vyskúšate, dajte vedieť, či chutilo - prípadne sa podeľte o svoje tipy na vylepšenie. :)

>
<
X
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová