Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Vegan pohánkové rožteky

Autor: Katka Dátum: 5.1.2015 Zobrazenia: 1730 x
Vegánske pohánkové rožteky

Posledné Vianoce (2015) sa u nás, Janurčiat, niesli "v klasickejšom" duchu - v zmysle takom, že sme asi po vyše dva a pol roku znovu ochutnali aj pečené sladké koláče, ktoré sa u nás doma vypekali. V rámci jedného roku na surovej strave a ďalšom asi 1,5 roku s varenými večerami sme si síce sem-tam pripravovali "raw vegan" torty, zákusky či palacinky, ale na bežné "sladkosti" sme vďaka veľkému množstvu sladučkého zrelého ovocia nemali vôbec chuť. A chvalabohu stále ani nemáme, a to priam milujeme sladké. :) Avšak ...

Mamina doniesla od kolegyne z práce (ďakujeme :)) pár receptov na sladké "bezlepkové" pečenie. Dva z nich aj napiekla. Ingrediencie v receptoch majú snahu o zdravší ráz - bez bieleho cukru, pšeničnej múky, a podobne. Avšak nie všetky boli rastlinné - resp. pri tuku bolo na výber, aký sa má použiť. Takže sme to s maminou ľahko posvojštili na rastlinnú nôtu použitím kokosového oleja. Ten zároveň dobre znáša aj vysoké teploty, čo sa pri pečení dosť hodí. Potešilo ma, že počas sviatkov bude pre všetkých k dispozícii aj zdravšia varianta a celkom ma zaujímal experiment, čo naše telesné schránky povedia po takej dlhej dobe bez vypekaných koláčikov. Takže sme čosi z toho počas večerí uzobli - chutilo a nezruinovalo nás to, aj keď radšej väčšinu času ostaneme bez toho. :D

Ale ak sa chystáte čosi piecť a chcete to kúsok zvýživniť, odporúčam tento recept. :)

Čo budeme potrebovať?
  • 250g pohánkovej múky (zo svetlej, mechanicky lúpanej pohánky)
  • 210g kokosového tuku/oleja
  • 70g sladu (kukuričný, ryžový, ... - my sme použili ryžový, ten ale obsahuje malý podiel fermentovaného jačmeňa, a teda zrejme aj "zanedbateľné množstvo" lepku - čo však stále môže škodiť celiatikom)
  • 100g mletých vlašských orechov
  • polovička vanilkového struku
Kokosový olej, ryžový slad, vanilka
Postup:

Zmiešame tuk, slad, vyškrabané vnútro vanilkového struku a postupne pridávame múku a orechy. Vypracujeme tuhšie cesto (môžeme pridať trochu vody na úpravu konzistencie) a necháme odležať v chladničke. Namúčime formičku a tvarujeme rožteky. My máme takúto parádnu drevenú formičku na rožteko-kolieska. :)

Drevená formička na koláče
Drevená formička na koláče

Vytvarované cesto pečieme na 170 stupňov 15-20 minút . (Ku konci pečenia stiahneme teplotu.)

Kto to tak cíti, môže po upečení obaliť rožteky napr. v roztopenej čokoláde (vymiešaný zahriaty kokosový tuk s nepraženým kakaovým práškom) alebo v niečom podobného štýlu. :)

A máme výsledok - prajeme dobrú chuť!

Vegánske pohánkové rožteky

Čo sa týka ceny surovín z tohto konkrétneho receptu, záleží ako ste na tom - napr. či máte k dispozícii vlastné domáce vlašské orechy. My áno, takže už len to je výrazná cenová úľava, keďže orechy sú veľmi drahé. Ďalej máte na výber, či si pohánkovú múku kúpite niekde v zdravej výžive už priamo namletú - v tom prípade sa jej cena vie vyšplhať aj na 4 eurá za 500g, čo je čistá zlodejčina, povedzme si. :D My pohánku kupujeme v martinskom obchode BioŠujo v 25 kg vreciach a neviem úplne presne, ale jednoznačne je 1 kg len tesne nad 1 euro - a na múku si ju jednoducho "pomelieme" z celku v našom mixéri. Najdrahšia položka bude zrejme u každého práve kokosový olej, no pri ňom sa tiež cena rôzni od kvality, značky a veľkosti balenia. 5 ks vanilkových strukov stojí cca 3,5 eura, no sú aromatické, takže stačí pridávať trochu a vydržia dlho - my máme jedno balenie už viac ako rok. K tomu 415g balenie ryžového sladu stojí cca 4,50 eur (ale napr. jačmenný slad "sladěnka" stojí polovicu, prípadne môžete použiť iné sladidlo podľa vašej preferencie a dostupnosti). Všetky ingrediencie (ktoré neviete, kde kúpiť) nájdete minimálne v ktorejkoľvek predajni zdravej výživy.

Vegánske pohánkové rožteky

Nuž a na záver, zdravšie či nie - stále sa jedná o "zbytočné sladkosti" v jedálničku s príliš vyrovnaným pomerom množstva sacharidov (múka, slad) a tuku (olej, oriešky), čo pri častejších opakovaniach nemusí robiť dobrotu. A niekomu už ani pri jednorazovom pokuse, žiaľbohu alebo chvalabohu. :D Tomu sa aj my v strave zámerne vyhýbame a držíme si príjem tukov na nízkom dennom percentuálnom pomere (5-15%). Prečo sme presvedčení, že je to dôležité? Dočítate sa vo viacerých našich starších článkoch, napr. v článku tuky vs. sacharidy.

Ako príležitostná maškrta sú však tieto rastlinné pohánkové rožteky (a im podobné) oproti bielej klasike "cukor-tuk-múka" určite výživnejšia a menej nezdravá voľba. Tieto Vianoce sa u nás pripravovali ešte dva druhy rastlinných zákuskov - Kukuričné linecké pečivo/rožteky a Nepečené čokoládové guľky. Tak ak niektorí z nich vyskúšate, dajte vedieť, či chutilo - prípadne sa podeľte o svoje tipy na vylepšenie. :)

Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
20-02-2016 17:36

Dostala som pohankovu muku a uvazovala,co z nej stvorit. Takze tento recept prichadza celkom vhod. Orechy som zohnala, kokosovy olej je tu bezny (a lacny), ale o formicke mozem v Indii len snivat . Mam ale formicky na medvedie labky. Podla vasich skusenosti s cestom, dali by sa pouzit? Dakujem.
20-02-2016 17:36

Dostala som pohankovu muku a uvazovala,co z nej stvorit. Takze tento recept prichadza celkom vhod. Orechy som zohnala, kokosovy olej je tu bezny (a lacny), ale o formicke mozem v Indii len snivat . Mam ale formicky na medvedie labky. Podla vasich skusenosti s cestom, dali by sa pouzit? Dakujem.
21-02-2016 08:40

Janka, myslím si, že medvedie labky pokojne môžete použiť. :-) Prajem pekný výsledok a dobrú chuť :) India znie super zaujímavo!
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová