Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do poznámky a zľava sa prejaví až v konečnej faktúre.



do e-shopu  

Kukuričné špagety so špargľou a tekvicou

Autor: Petrík Dátum: 3.5.2015 Zobrazenia: 2013 x
kukuričné špagety so špargľou a tekvicou - výsledok

Ako som tak dumal, čo pripraviť na večeru, zbadal som voľne pohodenú tekvicu. Trochu ma to prekvapilo, lebo sme ju kupovali ešte v jeseni, zhruba pred pol rokom. :D Napriek tomu bola tekvica vo vynikajúcom stave, stále jedlá. Konkrétne to bol druh, ktorý sa označuje ako "tekvica na pečenie". Tekvice sú naozaj vhodná zelenina na uskladnenie, táto tu bola celý čas pri izbovej teplote a na svetle. Tak som ešte nazrel do chladničky, akú ďalšiu zeleninu máme a našiel som špargľu a zeler. A zrodil sa tento recept. :)

Čo som použil na prípravu jedla?
kukuričné špagety so špargľou a tekvicou - ingrediencie
Množstvá ingrediencií sú štandardne pre dvoch Janurkovcov po behu alebo menšiu závodnú jedáleň, tak treba množstvá uspôsobiť tomu, akí ste jedáci.
  • 2 balíky kukuričných cestovín (1 kg)
  • 250 g špargle
  • 1 stredná tekvica na pečenie (asi 500 g)
  • 4 mrkvy
  • 5 väčších paradajok
  • tretina buľvového zeleru (pozor na prípadnú alergiu)
  • tymián na dochutenie
  • odporúčam nepoužiť žiadnu soľ a vychutnať si nuansy zeleniny samotnej (dosoliť sa dá aj na tanieri)
Postup:
kukuričné špagety so špargľou a tekvicou - príprava

Tekvicu rozkrojíme na polovice a lyžicou vyškrabeme preč vnútro – také akoby vlasy a semienka. Pevnú časť nakrájame na malé časti. Špargľu tiež nakrájame na kúsky. Asi by sa mala aj lúpať, mne sa však nechcelo, jesť sa dá aj s obalom. :D Všetko spolu nasypeme do parného hrnca a dáme pariť. Ak nemáte parný hrniec, poslúži aj roztvárací tanierik, ktorý sa bežne používa na knedľu či buchty. Zároveň dáme uvariť špagetle, to hádam netreba popisovať. :)

kukuričné špagety so špargľou a tekvicou - príprava
kukuričné špagety so špargľou a tekvicou - omáčka

No a kým nám to buble, môžeme si prihotoviť omáčku – tá dnešná bude možno trochu neobvyklá k cestovinám, lebo nebude varená. Do mixéra jednoducho nakrájame paradajky, mrkvu a zeler, prihodíme trochu tymianu a pomixujeme. Pomery ingrediencí kľudne dajte od oka, podľa chuti – nám sa chuťovo osvedčilo o čosi viac paradajok ako mrkvy a zeleru tak štvrtinu objemu mrkvy. No a omáčka je hotová – žiadne varenie či zápražky, chutí plnohodnotne aj v takomto stave. Ja ju zvyknem ešte ohriať asi na 30 °C (nie v mikrovlnke :)), predsa len keď sa jej šupne na cestoviny 2 litre studenej, ochladí ich to až príliš.

kukuričné špagety so špargľou a tekvicou - omáčka

S mrkvou a paradajkami obyčajne nemajú ľudia problém, zeler je však už otázny. Ja osobne som ho v mladosti neznášal a v staršom veku nejedol. Až po zmene stravy sa mi podarilo zistiť prečo – vždy som ho totiž dostal ako produkt z nejakého vývaru, nasolený a nasiaknutý pachuťami vývaru. Ako náhle som ho okúsil surový, zistil som, že chutí úplne inak a v tejto surovej omáčke vynikajúco dotvára chuť.

šťava z lucerny - príprava

Pri príprave mi ostalo trochu času, tak som ešte pripravil aj minerálovú pecku – šťavu z lucerny siatej, ktorú sme natrhali cestou z behu. Nemáme síce odšťavovač, ktorý by zvládol odšťaviť zeleň, ale existuje iný účinný spôsob. Zeleň rozmixujeme v mixéri s trochou vody a vzniknutú zmes precedíme cez sitko. Výsledkom je šťava nádhernej zelenej farby nadupaná životom – chlorofylom a minerálmi. V podstate niečo ako chlorella či zelený jačmeň, akurát takmer zadarmo. Použiť sa dá akákoľvek jedlá zeleň, na chuť niektorých si však treba zvykať. :)

šťava z lucerny - príprava

Medzitým sa varená časť večere dorobila, takže môžeme všetko zmiešať dohromady, naservírovať a pustiť sa do toho.

kukuričné špagety so špargľou a tekvicou - hotovo
Dobrú chuť.

Petrík
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová