Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Čo sme večerali na Štedrý deň?

Autor: Katka Dátum: 30.12.2014 Zobrazenia: 44 x
Recept – Vianočná karobová torta s kokosovou polevou
surová torta z orechov, ďatlí a karobu

Keďže sme s Petríkom prešli postupne zo všehojedlíckeho spôsobu stravovania na jedlá takmer čisto rastlinné, zákonite sa nám týmto zmenili aj tradičné pokrmy podávané na Štedrovečernom stole. U nás doma je zvykom jesť ako hlavné jedlá hovädzí vývar s rezancami a pečenú morku s plnkou a zemiakovým šalátom – pre mňa chuťovo výborné (tu Petrík grimasou protestuje, lebo mäso mu nikdy bohvieako nechutilo), no po zdravotnej a názorovej stránke už pre nás nevyhovujúce. A tak si posledné roky prechádzame „testovacou fázou“, aký pokrm by sme si mohli pre seba namiesto týchto „ztradičniť“ – kto vie, možno ostaneme pri tom, že každý rok skúsime niečo iné. :-) Minule to bol perníčkový zákusok so strúhanými jabĺčkami a mrkvou, tento rok sme sa rozhodli pre karobovú tortu. S istotou sa mi ale zapáčilo vymeniť oblátky s medom za jablkové kolieska, veď tie pôsobia vianočne tiež. :-)

suroviny - namočené orechy, ďatle, karob, kokosový tuk...
Čo potrebujeme:
  • výkonný mixér / food procesor / priemerný mixér + ruky na premiesenie cesta
  • forma na tortu / plech
Korpus:
  • Nepražené, nesolené „natural“ orechy – namočené ideálne 15-24 h vopred:
    • 2 šálky vlašských orechov (cca 300 g)
    • 3 šálky mandlí (cca 450 g)
    • 1/3 šálky kešu (cca 60 g)
  • 2-3 šálky čerstvých datlí (cca 800 g) – množstvo podľa sladkého zúbka, čerstvé datle zoženieme napr. v Tescu v chladiacom regáli pri zelenine, no môžeme použiť aj sušené, ktoré vopred na pár hodín namočíme
  • pol šálky karobového prášku (jemne mleté lusky svätojánskeho chlebu) – dostať v zdravých výživách, výzorom a chuťou podobné ako kakao – kto chce, môže použiť namiesto karobu kakao z nepražených bôbov
  • 1 ČL mletej škorice / perníčkového korenia
  • pol ČL kajenského čili korenia
  • pol ČL himalájskej soli
  • 4 PL kokosového oleja (ľahko rozpusteného vo vodnom kúpeli)
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL medu / iného sladidla / môžeme aj vynechať
  • 1 ČL surového vanilkového prášku / asi 5 cm kúsok vanilkového lusku

Do mixéra dáme najprv zmes orechov (vlašáky, mandle, kešu), pridáme karob a následne ešte zvyšné ingrediencie pre korpus. Záleží, aký výkonný mixér alebo food procesor máme k dispozícii – po vymixovaní si môžeme pomôcť rukami a poriadne premiesime všetky ingrediencie dokopy. Rozotrieme do formy na tortu alebo na plechu s papierom na pečenie a dáme stuhnúť do chladničky.

Poleva:
  • pol šálky kokosového masla (balenie 200g) – dostať v zdravých výživách, môžeme použiť aj iné surové rastlinné „maslo“ – mandľové, kakaové, ... alebo rozmixovať kokosový olej s namočenými orechmi (tiež napr. mandle)
  • pol šálky medu alebo iného preferovaného sladidla (sirup z agáve, javorový, ... )
  • pol šálky datlovej pasty (mixované datle s citrónovou šťavou a trochou vody)
  • 2 ČL surového vanilkového prášku / 1 celý vanilkový lusk
  • štedrá štipka himalájskej soli

Rozmixujeme najprv datle s trochou vody a citrónovou šťavou, pridáme kokosové maslo a med, a na koniec vanilku a soľ. Vznikne nám roztierateľný krém, ktorý rovnomerne rozotrieme na korpus v tortovej forme. Vrch môžeme ľubovoľne dozdobiť – napr. bobuľovým ovocím (kyslosťou tak akurát zjemní sladkú chuť), sekanými orieškami, karobom/kakaom a pod.. Ja som použila namočené mandle, vlašské orechy a strúhaný kokos – keďže na Štedrý deň u nás nebol sneh, kokosovou posýpkou som si ho trošku pripomenula. :-)

surová torta - hotový výsledok

Po dokončení dáme tortu do chladu – ideálne na pár hodín do chladničky alebo pre zrýchlenie na hodinku do mraziaku. Kokosový olej v korpuse a plnke pekne stuhne a torta bude držať tvar aj pri porcovaní.

surová torta - hotový výsledok
surová torta - po nakrájaní
Upozornenie:

Táto tortička je veľmi žravá, sladká a sýta. S Petríkom sme riadni jedáci a išli sme prasknúť už po dvoch kúskoch, tak bacha na ňu. :-) A hoci patrí medzi zdravé varianty dezertov, ktoré uspokoja nie len mlsné jazýčky, ale sú aj plné živín a pomerne ľahko a rýchlo sa trávia – stále sú to dezerty a teda platí „raz za čas a s mierou“. :-) S Petríkom si podobnú maškrtu doprajeme cca 1x za mesiac a po zvyšok času preferujeme skôr jednoduchšie kombinácie – napr. dobre dozreté ovocie samo o sebe, pri ktorom (na vysokosacharidovej nízkotučnej strave) nemusíme na množstvo vôbec hľadieť.

surová torta - po nakrájaní
surová torta - po nakrájaní

Podľa tohto receptu budete mať tortu až po okraj formy. Ak sa Vám množstvo ingrediencií zdá príliš veľké, pokojne zmenšite všetky dávky o polovicu a dostanete malú milú tortičku. :-)

Inšpiráciu som čerpala z Lahodného blogu podľa receptu na Čokoládové brownies s karamelovou polevou, akurát som si ho posvojštila prísadami, ktoré zrovna chuť, dom, Mikuláš či predčasný Ježiško dali. :-)

Dobrú chuť!

Katka Janurka
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová