Recept na rastlinné SUSHI po Janurkovsky

Autor: Katka Dátum: 20.02.2015 Zobrazenia: 1765 x
Ahojte,

dnes znova rastlinne - receptovo a prenesieme sa trošku smerom na Východ, do krajiny zapadajúceho slnka.
rastlinné sushi

Sushi je jedným z najznámejších tradičných jedál japonskej kuchyne. Prvá zmienka o ňom pochádza už z roku 718 n.l. Je to predovšetkým varená ryža, spojená so špeciálnou octovou omáčkou - sushi v preklade znamená "na kyslo" alebo "kyslá ryža". K ďalším typickým ingredienciám patria zo živočíšnych - surové ryby, krevety, chobotnice, sépie, kaviár a z rastlinných - morské riasy nori, huby shiitake, avokádo či zelenina. U nás sa dočítate len o rastlinnej verzii, keďže rybky a morské potvorstvá radšej vidíme živé v mori a nie u nás na tanieri. :)

Zrejme už mnohí z Vás mali možnosť ochutnať sushi v reštauráciách alebo sushi baroch aj u nás na Slovensku či v Česku, keďže sushi sa stalo obľúbeným po celom svete. Alebo ste si ho pripravili doma. Ja sa priznám, že som sushi jedla prvý krát len pár týždňov dozadu - u kamarátov Lucky a Maťa. Samozrejme v zeleninovej verzii a poctivo, aj s ryžovým octom a sójovou omáčkou. A odvtedy som mierne závislá na riasach nori a snívam o sushi každý deň. Takže díki, decká. :D

No poďme na samotný recept - ingrediencie si môžete navoliť aké chcete, no sushi najlepšie vynikne s tými tradičnými (riasy nori, ryžový ocot, sójová omáčka, ...). My s Petríkom si až tak nepotrpíme na nákupe týchto všetkých potrebných prísad, tak v našom podaní je to mierne divotvorné - ale veľmi chutné aj tak. :-) Naše gramáže nám vystačia akurát pre nás dvoch na fajnú večeru, no ak ste menší jedáci, kľudne sa z tohto najete aj štyria. Zdokumentovali sme dve verzie:

Čo sme použili? - verzia 1
rastlinné sushi - suroviny
  • 500 g uvarenej ryže - buď špeciálny druh na sushi (viac lepivý) alebo hocijaká, no je dobré ju "rozvariť", aby bola lepkavá a s minimom vody navyše
  • morské riasy nori (dostať bežne kúpiť aj v Bille, Tescu, ... jedno balenie obsahuje cca 10 kusov plátkov riasy)
  • Sojolka - sójová tatarská omáčka
  • 1 zrelé avokádo (zrelé je vtedy, keď je mäkké pod tlakom prstov)
  • zelenina - nakrájaná na tenké podlhovasté pásiky (uhorka, mrkva a kyslá uhorka)
  • šalátik - na obhrýzanie popri
  • štipka himalájskej soli
Čo sme použili? - verzia 2
rastlinné sushi - suroviny
  • 500 g uvarenej ryže
  • morské riasy nori
  • avokádová "guacamole" pomazánka - (1 popučené zrelé avokádo, 2 PL citrónová šťava, cesnak)
  • zelenina - nakrájaná na tenké podlhovasté pásiky (mrkva a cvikla)
  • šalátik na záhryz
  • naše sušené domáce paradajky na dozdobenie
  • štipka himalájskej soli
Postup

Na suchú podložku si rozprestrieme riasu nori. Cca na polovičku lyžičkou rozotrieme lepivú ryžu. Záleží podľa zvolených prísad, všetko postupne natrieme a naukladáme - my v tomto prípade natrieme prvé tenkou vrstvou Sojolky a druhé avokádovou pomazánkou. Poukladáme pár pásikov vybranej zeleniny a kúsky avokáda. Opatrne riasu aj s obsahom zrolujeme a koniec potrieme vodou (bude lepiť) a zalepíme vo forme rolky. A teraz máme ešte na výber - buď si ho necháme v celej veľkej rolke a nedočkavo ho zhltneme takto alebo ho opatrne ostrým nožom nakrájame na cca 2,5 cm hrubé koliečka. A tradá, tragicky netradičný pokus o sushi je na svete. :-)

rastlinné sushi - výroba

Nuž, takto nejako dopadne japonské sushi po Janurkovsky. Bez ryžového octa, bez wasabi, bez sójovej omáčky, bez nakladaného zázvoru a bez rýb a morských príšeriek. Znova prevažne z ingrediencií alá čo dom dal. S postupom prípravy veľmi ležérnym - ako by Petrík povedal "od oka j*bnem ryžu, zaj*ebem riasu, naj*ebem zeleninu a je". :D

Celkom sa mi pri tomto vynára predstava nejakého Američana, ktorý nikdy nebol na Slovensku a snaží sa navariť poctivé bryndzové halušky so slaninou. :D Ale Japonci by boli na nás určite hrdí (pevne dúfam, že nám to odpustia).

No a Vám ostatným prajem dobrú chuť! :-)

Katka
>
<
X
Zaujímavosti
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
Informovať ma o nových komentároch
© 2017 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová