Výnimočná patentovaná zmes aktivovaných bezlepkových obilnín, orechov, semienok, ovocia goji a vlákniny psyllium. Je aktivovaná, bezlepková, zásaditá, naturálna - 100% RAW. Kompletný zdroj informácii o HRYZKE je na www.hryzka.sk. Jednoducho povedané výživné, chutné a zdravé raňajky pre celú rodinu.

Pri použití zľavového kódu TNJK01 budeš mať pri každom nákupe HRYZKY cez e-shop zľavu 5%. Je časovo neobmedzený a platí aj pre opakované nákupy. Pri objednávke je potrebné zadať kód do kolonky "Uplatniť zľavový kód" a kliknúť na tlačidlo "Prepočítať".



do e-shopu  

Podrobnejší pohľad na trávenie – bielkoviny

Autor: Petrík Dátum: 4.12.2014 Zobrazenia: 4644 x
Pre tento článok je k dispozícii aj mapa, ktorá uľahčuje orientáciu v súvisiacich a nadväzujúcich článkoch.
zobraziť mapu

Pre zobrazenie článkov v logickej nádväznosti kliknite na mapu vpravo.

Pri trávení bielkovín (proteínov) opäť platí to, čo pri sacharidoch a tukoch: molekuly bielkovín sú príliš veľké na prechod bunkovými stenami a preto je ich potrebné rozkladať na základné zložky. A tými sú u bielkovín aminokyseliny a krátke peptidové reťazce.

V ústach je dôležité mechanické spracovanie bielkovín - požutie. Opäť platí, že čím dôkladnejšie sú mechanicky rozomleté, tým menej práce bude mať zvyšok tráviacej sústavy. Chemické štiepenie sa u proteínov v ústach neuplatňuje.

Ďalej pokračujú hltanom a pažerákom do žalúdka. Tu dochádza k najvýznamnejšiemu procesu pri trávení bielkovín. Do tráviacej sa zmesi je zo žliaz žalúdka napumpovaná kyselina chlorovodíková a enzým pepsín. Kyselina chlorovodíková má veľký význam, pretože pepsín sa aktivuje iba v kyslom prostredí a samotná kyselina narušuje mechanickú štruktúru bielkovín a doslova ich skvapalňuje.

Pepsín štiepi bielkoviny na tzv. peptóny, čo sú fragmenty bielkovín skladajúce sa z desiatok aminokyselín. V žalúdku môžu bielkoviny pobudnúť zhruba od jednej hodiny až po niekoľko hodín. Záleží to jednak od ich zložitosti – živočíšne bielkoviny sú obyčajne zložitejšie ako tie rastlinné, a jednak od kombinácie prijatých bielkovín. Každá jedna bielkovina je špecifická, má unikátne poradie aminokyselín, čo znamená, že potrebuje v žalúdku konkrétne podmienky – kyslosť či časy pridávania kyseliny a pepsínu. Preto sa už len súčasnou konzumáciou viacerých druhov potravín, obsahujúcich koncentrované bielkoviny môže čas pobytu v žalúdku značne predĺžiť (napríklad šunka + syr alebo šošovicový prívarok + vajce). Na druhej strane sa tým môže zvýšiť spektrum dostupných aminokyselín – podrobnejšie v nadväzujúcom článku.


zdroj: quickmeme.com

Tu musím spomenúť jeden zásadný poznatok, ktorý sa už dá vyvodiť z tejto série článkov. Skonzumované bielkoviny nie sú ani stavebná látka ani palivo. Stavebná látka a palivo sú aminokyseliny. Dokonca použitie aminokyselín ako paliva je síce pre telo významné a nenahraditeľné, ale o dosť zložitejšie ako u tukov a sacharidov (tiež rozoberiem podrobnejšie v nádväznom článku). V čím jednoduchšej forme telo príjme aminokyseliny, tým lepšie.

Bielkoviny sú tiež obrovským nosičom informácie. Keď sa bližšie pozrieme na mono a disacharidy – jediná informácia, ktorá sa mení, je tá, ktorý cukor to konkrétne je. Glukóza je stále glukóza, nech je z akéhokoľvek zdroja, podobne napríklad sacharóza. U škrobu sa možno dá vyčítať, či je zo zemiaku alebo z pšenice na základe toho, či sa vetví viac alebo menej, pričom chemických väzieb sú tam len dva druhy. U tukov sa akurát dá rozoznať, aké mastne kyseliny obsahujú a z hľadiska trávenia sa štiepi stále len jeden druh väzby. Ale pozrime sa na bielkoviny: sú vytvorené reťazcom aminokyselín, ktorých je podľa rôznych autorov 20 až 23. A na každom mieste reťazca môže byť iná aminokyselina, pričom dĺžky reťazcov dosahujú aj niekoľko stoviek. Trocha kombinatoriky – pre reťazec s dĺžkou 100 je to 20^100=1,26x10^130 (číslo so 130 nulami) možných kombinácií. Samozrejme nie úplne všetky sa v prírode aj môžu vytvoriť. Takže v každej bielkovine je kódované neskutočné množstvo informácií, z ktorých sa dá vyčítať jej funkcia či pôvod. A práve táto informácia v sebe nesie aj riziko, ako uvidíme neskôr.

Teraz sa vrátim k procesu trávenia. Bielkoviny postáli v žalúdku koľko potrebovali (spolu s nimi však aj ostatné zložky potravy, čo môže byť na škodu), a teraz pokračujú do tenkého čreva. V žalúdku sa ešte predtým musí kyslé prostredie zneutralizovať, na čo telo potrebuje zásadité minerálne látky z vlastných zásob. Väčšina bielkovín je už rozštiepená na peptóny. V tenkom čreve sa do tráveniny vylúčia enzýmy trypsín a chymotrypsín, ktoré na rozdiel od pepsínu, potrebujú mierne zásadité prostredie. Takáto zásaditosť je typická práve pre dvanástnik (začiatok tenkého čreva) a umožňuje trávenie aj tukov a sacharidov. Trypsín a chymotrypsín pokračujú v štiepení bielkovín na krátke peptidové reťazce (niekoľko aminokyselín) a voľné aminokyseliny. Tieto sú následne vstrebávané cez bunkové steny do krvného obehu. V tele sú používané ako stavebná látka na tvorbu vlastných bielkovín alebo ako palivo.


zdroj: quickmeme.com

Keď človek skonzumuje kus bravčoviny, bielkoviny z nej neprejdú priamo do svalu a nezväčšia ho. „Bravčová“ bielkovina sa musí najprv rozložiť na aminokyseliny, z ktorých si telo samo vyskladá vlastnú bielkovinu, ktorá sa od tej pôvodnej bude výrazne líšiť. Celé sa to podobá situácii, keby ste chceli stavať nový dom (bielkovina svalu) a namiesto kúpy tehál (aminokyseliny) by ste si kúpili starý dom („bravčová“ bielkovina)a pracne vyberali tehly z neho. Samozrejme, v potrave sa tie staré domy bežne vyskytujú, ale čím menej zložité a menej pozliepané maltou sú, tým ľahšie sa tie tehly z nich získajú.

A teraz sa ešte vrátim k vyššie spomínanému riziku. Cez zdravé a neporušené tenké črevo obyčajne neprechádza do krvi nič oveľa väčšie ako aminokyseliny, mastné kyseliny a monosacharidy. Avšak tenké črevo nie vždy musí byť v 100% stave, môžu sa v ňom vyskytnúť drobné trhlinky či „netesnosti“. A práve cez tieto defekty sa môžu dostať do krvi väčšie fragmenty bielkovín, s dĺžkou desiatok či stoviek aminokyselín. Spomínate si na množstvo informácie nesenej v kombinácii aminokyselín? Práve na základe tejto informácie náš vlastný imunitný systém vyhodnocuje v tele "votrelcov" a práve cudzie bielkoviny v krvi často znamenajú nepriateľa. Vstrebané fragmenty sú analyzované, obalené bielymi krvinkami a vylučované z tela ako cudzorodé. Toto obyčajne nepredstavuje veľký problém pri primeranej spotrebe bielkovín. Občas sa však môže stať, že vstrebaný fragment pripomína svojou stavbou inú bielkovinu, ktorá sa v tele tvorí a používa. Imunitný systém ho v krvi vyhodnotí ako votrelca a zlikviduje ho. Do budúcna si však „zapamätá“ jeho formu. Ak sa takéto fragmenty neskôr vyskytnú v krvi opakovane – napríklad sústavnou a častou konzumáciou bielkoviny, z ktorej vzniká – môže nastať prípad, že imunitný systém začne napádať aj vlastné tkanivá, ktoré sa podobajú na daný fragment.

Mechanizmus "učenia sa" a "zapamätávania" imunitného systému sa uplatňuje napr. aj pri očkovaní. Do tela sú zavedené bielkoviny špecifické pre dané ochorenie, ale v podobe pre človeka ľahko zvládnuteľnej (t.j. nie nákaza v plnej sile). Imunitný systém si vytvorí protilátky na danú bielkovinu a v budúcnosti, ak sa stretne so skutočnou chorobou, je už na ňu pripravený.

No a ešte sa zľahka dotknem energetických bilancií. Po dobu vstrebania telo nezískalo z prijatej bielkoviny ani joule energie, naopak, muselo jej mnoho vynaložiť, pretože tvorba enzýmov pepsínu, trypsínu, chymotrypsínu a kyseliny chlorovodíkovej je zložitý a náročný proces. Taktiež neutralizácia tráveniny pred vstupom do dvanástnika. No a čo po vstupe aminokyselín do krvi? Taktiež energetický výnos pre telo je nulový – aminokyseliny naprv musia putovať do pečene, kde podstúpia ďalší náročný proces – tzv. transamináciu a následne sa ich uhlíkové kostry použijú ako energetické vstupy Krebsovho cyklu v rôznych miestach. Až tu telo reálne získa zo skonzumovaných proteínov energiu - od zjedenia ale prešlo už pekných pár hodín. Podrobnejšie opäť v nádväznom článku. ("Z čoho máš energiu, keď neješ bielkoviny", všakže? :) ).


Alebo ju spotrebúva na trávenie? - zdroj: lidl

No a aby sme dokončili to trávenie. Čo sa enzýmom podarilo rozložiť na krátke peptidy a aminokyseliny, to sa vstrebe. A zvyšok putuje tenkým črevom do hrubého. Pri skonzumovaní rôznych kombinácií bielkovín alebo pri slabej tvorbe HCl v žalúdku môže tento zvyšok obsahovať ešte veľa bielkovín či aminokyselinových reťazcov. V hrubom čreve sa opäť stávajú potravou pre tamojšie osadenstvo. Ak sa doňho dostávajú proteíny vo väčšom množstve, môže to spôsobiť procesy hnitia a množenie nežiadúcich populácií baktérií.

Petrík
Pre tento článok je k dispozícii aj mapa, ktorá uľahčuje orientáciu v súvisiacich a nadväzujúcich článkoch.
zobraziť mapu
Hryzka so zľavou
Objednajte si aktivovanú naturálnu bezlepkovú zmes Hryzka so zľavou 5% s použitím zľavového kódu TNJK01.
Facebook
Instagram

katka.janurka
Instagram
Komentáre:
05-12-2014 00:03

Bigi, takže podľa teba nepotrebujeme prijímať bielkoviny, ale aminokyseliny?
05-12-2014 00:17

Ty vole, bielkoviny su zlozene z aminokyselin, neni snad jedno ci si to rozlozis alebo prijmes rovno rozlozene, ked je to vo svojej podstate to iste ?
05-12-2014 08:42

Tóno, Kewbo - odporúčam prečítať celú túto sériu článkov cez mapu v pravo, ak ste tak ešte neurobili :-) - napr. Kewbo by sa potom nespýtal svoju otázku, lebo by rozumel, prečo je lepšie prijať rovno aminokyseliny - ušetrí to čas nám všetkým. Jedlám s koncentrovanými bielkovinami sa človek vyhne ťažko 100% času a ani to nie je potrebné, no principiálne áno, pokiaľ prijímame v potrave dostatok vyváženého pomeru esenciálnych aminokyselín, nemusíme prijímať ešte aj bielkoviny navyše. Viac prípadne napíše ešte Peťo. Pekný deň :)
05-12-2014 08:44

Dobrý článok, ale uvítal y som aj príklady potravín a približnú dĺžku spracovávania ich bielkovín/aminokyselín, aby som si mohol upraviť jedálniček. Vďaka :)
05-12-2014 09:05

Tono:
V podstate áno, ale na druhej strane málokedy sa v potravinaćh vyskytujú samotné aminokyseliny, skôr tam nájdeš celistvé bielkoviny. Čím je však bielkovina jednoduchšia, tým ľahšie sa rozloží na aminokyseliny. Napríklad namáčaním semien a orechov sa ich bielkoviny zjednodušujú.
Kewbo:
Asi ta ista odpoveď...
Tomáš:
V týchto článkoch sa skôr snažím vysvetliť biochémiu a metabolizmus, ale určite neskôr pribudne aj niečo o tomto. Zatiaľ možno skôr cez fcb správy.
Informovať ma o nových komentároch
© 2018 by Janurky - Peter Janura, Katarína Janurová